Verlies Alexander Baljakin leidt tot teamnederlaag

door Anton Janssen

 

HUISSEN – De eerste nederlaag in de landelijke Ereklasse in dit nieuwe seizoen van DV Huissen was het directe gevolg van enkele onnauwkeurige partijen. Het bezoekende Hijken DTC dankte de gelukkige 11-9 winst onder andere aan het onverwachte verlies van Alexander Baljakin. De WK-ganger ging, met twee plusschijven nota bene, door zijn vlag. Aan enkele andere borden lieten de spelers van Huissen het afweten.

Teamleider Van Aalten na het verlies: "We weten nu waar we staan. De Drenten hebben gewoon een heel degelijk team. Dit verlies was zeker niet nodig geweest maar wel realiteit. Vandaag hoopten we op een positief resultaat maar nu moeten we uitkijken niet in de hoek te belanden waar de klappen vallen."

Het verlies aan vier borden was een zware tegenvaller voor DV Huissen. De winstpartijen van Gérard Jansen, Guntis Valneris en Van Aalten bood onvoldoende compensatie. Jansen zag een aanval op de voorpost van Jan Ekke de Vries voortijdig goed aflopen. De Drent tuinde in een zetje waarmee Jansen doorbraak naar dam realiseerde.

Valneris vond één van de zwakkere Drentse spelers tegenover zich. De Let had in wezen een walk over. Alex van Prinsenbeek moest op klaarlichte dag een schijf inleveren en was snel gezien. Van Aalten zette in het middenspel een aanvalsopzet in waarop Peter Schuitema geen antwoord had.

Baljakin had de wedstrijd een beslissende wending kunnen geven. De jeugdige Maikel Palmans was al twee schijven achter toen de vroegere Wit-Rus lang over zijn vijftigste zet nadacht. Baljakin trok te veel tijd voor zijn keuze uit. Hij verloor de doortikkende klok uit het oog en ging tot teleurstelling van alles wat Huissens dammen hoog houdt, door zijn vlag. De twee uren waren voorbij en er stond één zet te weinig op het notatiebiljet.

Dit even onverwachte als onnodige verlies was het breekpunt in het damtreffen. Intussen hadden Ferry Kemperman (tegen Henk Kalk), Hans Klaassen (tegen Johannes van der Veer) en Joost Hendriksen (tegen Jacob Okken) met een deling van de punten hun bijdrage aan het teamresultaat geleverd.

Alex Mathijsen kwam na een theoretische variant steeds meer onder druk tegen de altijd gevaarlijke Martin Dolfing. Onder druk van de stelling én de klok was een slagzet van Dolfing beslissend. Bij invaller Marcel Janssen was de afloop dramatisch. Janssen, na vorig seizoen gestopt, was weer opgeroepen en trof in Hans Jansen een sterke speler.

Toch had Janssen zich onsterfelijk kunnen maken. De als altijd grillige Jansen wilde koste wat koste winnen en verslikte zich. De Huissense invaller kon in één zet de winst naar zich toe trekken maar overzag de wending. Theo Berends kreeg tegen Jan Mente Drent geen loon naar werken. De druk werd voor Berends te groot. Het eindspel glipte hem uit de vingers zodat DV Huissen met de kater (9-11 verlies) achterbleef.

De uitslagen tussen DV Huissen en Hijken DTC: Geert van Aalten-Peter Schuitema 2-0, Alexander Baljakin-Maikel Palmans 0-2, Marcel Janssen-Hans Jansen 0-2, Ferry Kemperman-Henk Kalk 1-1, Gérard Jansen-Jan Ekke de Vries 2-0, Theo Berends-Jan Mente Drent 0-2, Hans Klaassen-Johannes van der Veer 1-1, Joost Hendriksen-Jacob Okken 1-1, Alex Mathijsen-Martin Dolfing 0-2 en Guntis Valneris-Alex van Prinsenbeek 2-0. Eindstand 9-11.

 

Damvereniging Heijting Huissen lijdt ongelukkig verlies tegen Hijken DTC

door Joop Hendriksen 

De dammers van Heijting Huissen leden in de derde competitieronde een gevoelige nederlaag tegen het Drentse Hijken DTC.

Aanvankelijk zag het er veelbelovend uit voor de Huissenaren. Na twee snelle en gelijkwaardige remises van Ferry Kemperman en Hans Klaassen tegen Henk Kalk en Johannes van der Veer kwam de eerste winst van Gérard Jansen. Zijn tegenstander Jan Ekke de Vries zag niet dat hij een te zwakke voortzetting koos waardoor Gérard een combinatie kon afdwingen die snel tot resultaat leidde. Joost Hendriksen kwam ogenschijnlijk iets minder uit de opening tegen Jacob Okken, maar hij had een stabiele stand en kon uiteindelijk zonder veel moeite afwikkelen naar remise. Alex Mathijsen verloor vervolgens van de zeer sterke ex-Nederlands kampioen Martin Dolfing nadat hij langzaam werd weggespeeld en vervolgens in tijdnood een slagzet miste. Nog steeds leek er weinig aan de hand voor de Huissenaren, want op drie borden stonden voordelige standen. Guntis Valneris speelde Alex van Prinsenbeek, een der zwakkere leden van het Drentse team, finaal van het bord. Marcel Janssen had tegen de drievoudig nationaal kampioen en WK-deelnemer Hans Jansen de mogelijkheid om in één zet de wedstrijd te winnen, maar in tijdnood miste hij de benodigde voortgang en de winst ging naar Drenthe. Alexander Baljakin stond met twee schijven voor straal gewonnen tegen Maikel Palmans. Hij vergat echter de 50e zet te doen die nodig was voor de tijdcontrole en ging jammerlijk door de vlag. Geert van Aalten was de hele wedstrijd al sterker tegen Peter Schuitema en schoof behoedzaam naar winst. Theo Berends tenslotte moest na een langdurig en steeds meer nadelig eindspel de vlag strijken en verloor van Jan Mente Drent.

De uitslag kwam uiteindelijk op 9-11 in het voordeel van de Drentse ploeg.