Verslag eerste ronde Cito NK pupillen 2006

De eerste ronde

 Drs. Marten Roorda, directeur van het Cito, verricht de openingszet...
06050101.gif
nadat hij een kort openingswoord gesproken had.
06050105.gif
Scheidend burgemeester drs. Rob Persoon kreeg een replica van ‘De Denker’ van Rodin voor zijn inzet voor de damsport in Huissen.
06050106.gif

In de eerste ronde van het pupillenkampioenschap van Nederland dat in Huissen wordt gehouden, werden er voor het merendeel goede partijen gespeeld. Blunders werden er nauwelijks genoteerd. Een paar partijen werden beslist door goed positionele acties.

06050102.gif
Plaatselijke coryfee Pepijn van den Brink ging in de opening voortvarend van start. Hij ging onvervaard in de aanval en Michiel Torn moest zich aanvankelijk beperken tot passief tegenspel. Toen Michiel beide voorposten van Pepijn wegruilde, bleek deze weinig mankracht over te hebben aan zijn korte vleugel. Ten koste van een schijf brak Michiel door en hij wikkelde daarna foutloos af naar de winst.

Lotte Aleven speelde een taaie en bijna foutloze partij tegen Vicky Andriessen. Waarschijnlijk had Lotte in het middenspel door een verrassende zet winst kunnen forceren. Nu liet ze de centrumstand over aan haar tegenstander, maar ze kwam zelf vervaarlijk opzetten aan de linkervleugel. Vicky koos voor een zekere weg naar remise, maar toen Lotte een onnodige fout maakte, werd het nog spannend. Toch werd het nog eenvoudig remise.

06050103.gif
Maarten de With koos tegen Conall Sleutel voor een krachtige centrumaanval. Conall verzuimde een eenvoudige forcing met schijfwinst. In het middenspel plaatste Conall een sterke indringer op veld 31. Door een blunder verloor hij een schijf, maar Maarten deed het op zijn beurt ook niet helemaal correct. Nu werd de partij remise.

Geoffrey de la Fonteyne nam de sterke Heike Verheul flink onder vuur. Hij nam een sterke voorpost op 24, die na allerlei vereenvoudigingen steeds sterker werd. Heike kreeg tegenkansen, toen ze zelf een voorpost kon nemen. Uiteindelijk werd de partij probleemloss remise.

Wilco van Beest kampte tegen Thijs van den Broek aanvankelijk met een overvolle lange vleugel. Toen dat was opgelost, kreeg Thijs zelf last van zijn vleugelopstelling. Ook dat werd opgelost. Toen Wilco te fanatiek in de aanval ging, kon Thijs met een nuchtere actie schijfwinst afdwingen. Dat was voldoende voor partijwinst.

De clubgenoten Verboon en de Leeuw kwamen in een vroeg stadium remise overeen.

Thijs Alderliesten kreeg een doorbraak op de bijna leeggespeelde vleugel van Yael Samanter. Daarna was de partij snel in het voordeel van Thijs beslist.

Ricardo Prins boekte een goede positionele overwinning op Arwin Lammers. Hij brak door op de linkervleugel.

06050104.gif
Jos Plijter en Jan Peter Visser speelden een boeiende partij. Jan Peter kreeg de betere positie, maar Jos verraste hem met een leuke doorbraak. Eerst verdedigde Jan Peter zich heel bekwaam, maar Jos bereikte toch een gewonnen positie. Doordat hij een verkeerde schijf opspeelde, werd het toch nog remise.