Wedstrijdverslag kampioenswedstrijd

door Joop Hendriksen
zie ook: fotoreportage van Geb Kos

In een zinderende barrage tussen Damvereniging VBI en Apeldoorn ging de titel van Nederlands kampioen 2015 uiteindelijk naar het team van de Huissenaren. Dat betekende dat voor de 13e keer het Huissense team als Nederlands sterkste uit de bus kwam. Het was een buitengewoon zware en spannende wedstrijd. Van tevoren was bekend dat bij een gelijk spel de titel naar Damvereniging VBI zou gaan vanwege het hogere aantal bordpunten in de reguliere competitie.

Jos Stokkel beet het spits af door de aanval van  Raimonds Vipulis goed te pareren.  Maarten Linssen ontmoette  in  Alexander Presman   voor de vierde keer in deze competitie een grootmeester. En voor de vierde keer kon hij de aanval op sterke wijze weerstaan.  Geert van Aalten trof zijn  Angstgegner, tienvoudig wereldkampioen Alexeï Tsjizjov. Anders dan bij vorige gelegenheden bleef hij nu makkelijk overeind.
Guntis Valneris probeerde een aanvalspartij tegen Hein Meijer. Hij kwam wel tot  een voordelige stand, maar dat was niet genoeg voor de overwinning.

Zo stond het na vier partijen dus 4-4. Joost Hendriksen stond vanaf het begin  onder druk tegen Bas Messemaker.   Die voerde de druk steeds verder op. Na een overigens voortreffelijk seizoen moest Joost nu  het loodje leggen.  Bij de Huissenaren moest er dus gewonnen worden om de  wedstrijd weer in  evenwicht te brengen.

Johan Krajenbrink en Gérard Jansen hadden  tegen respectievelijk  Cock van Leeuwen  en Michiel Kloosterziel  voordelige standen opgebouwd, maar dat bleek in beide gevallen niet genoeg voor de overwinning. Toen waren er bij de stand 6-8 nog drie partijen te gaan.

Pepijn van den Brink stond zwaar onder druk tegen vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen en Yuriy Lagoda en Alexander Baljakin stonden er wel goed voor, maar was dat voldoende voor een overwinning?  Yuriy Lagoda brak de ban tegen Hendrik van der Zee, die de reputatie heeft (bijna) nooit te verliezen. Yuriy kon in het eindspel  de druk zodanig opvoeren dat hij de benodigde twee punten binnenhaalde.  Pepijn van den Brink kon zich ook in de eindfase goed verdedigen en bereikte de remisehaven. Alexander Baljakin zag tegen Bemmelnaar Jasper Lemmen verder af van een lang eindspel met onzekere winstkansen en scoorde het tiende punt.