Welpen- en aspirantenteam vierde in kampioenschap van Nederland

door Jo Weijman

Zaterdag 2 december vond in het Zuid-Hollandse Hoogblokland het kampioenschap van Nederland dammen voor jeugdviertallen plaats.

Voor het jongste team, de welpen, speelden Noortje van den Brink, Lisa Aleven, Quint van Onna en Sil Spieard. Vooraf werden de kansen niet al te hoog geschat omdat VBI een jong team inzette. Lisa en Sil kunnen nog één jaar en Quint nog twee jaar bij de welpen uitkomen. Niettemin legde het Huissense team met acht wedstrijdpunten beslag op een verdienstelijke gedeelde vierde plaats. Tegen de uiteindelijke kampioen Bennekom werd gelijk gespeeld, van de nummers twee en drie (Wageningen en Tilburg) werd verloren en tegen het gelijk met de Huissenaren geëindigde Dongen werden de punten gedeeld. Lisa scoorde vijf wedstrijdpunten, Quint en Sil scoorde elk zeven punten en Noortje werd topscorer van het team met negen punten uit zeven wedstrijden, terwijl zij voortdurend tegen de sterkste tegenstanders uitkwam. 

Het aspirantenviertal van damvereniging VBI bestond uit Joppe Lemmen, Willem Hoek, Bas van Engelen en Dirk Joosten. De Huissenaren waren na het winnen van de halve finale mede favoriet voor het kampioenschap. Maar om te winnen moeten de individuele leden van het team in vorm zijn. Dit was zaterdag helaas niet het geval. Willem trof in vier wedstrijden de sterkste tegenstander en wist geen van deze toppers op remise te houden. Hierdoor werd de druk op de overige spelers groter en werden er punten gemorst. Enkele winnende standen werden remise en remisestanden gingen verloren. Met twee verliespartijen, twee gelijke spelen en slechts één winstpartij werd het aspirantenteam vierde van Nederland. Willem scoorde twee punten, Bas vier punten, Dirk vijf punten en Joppe werd topscorer van het team met acht punten uit vijf wedstrijden.
Willem, Bas en Dirk kunnen ook volgend jaar nog bij de aspiranten uitkomen en dus kunnen zij in 2007 revanche nemen!