Zwaar gehavend derde team verliest ook van Heijmans Excelsior 2

door Leen de Rooij

Het derde team van Damvereniging VBI moest met maar liefst vier invallers naar Den Bosch afreizen. De teamleider was er met veel moeite in geslaagd de bezetting compleet te krijgen. Er werd een fikse 13-7 nederlaag geleden, maar het had anders kunnen zijn.

Lev Gilevich kwam er deze keer niet aan te pas, maar Jan Kornilov was tegen een sterke tegenstander dicht bij de remise. Harry Hendriksen leek een overwinning te gaan boeken. Hij won een schijf, maar maakte kort daarna een grote fout die hem zelfs nog een nederlaag bezorgde.

Opvallend was het optreden van Yaroslav Gilevich. Het was niet de eerste keer dat hij voortreffelijk tegenstand bood, maar terwijl hij bij vorige gelegenheden in het middenspel alsnog in de fout ging, hield hij nu uitstekend stand en kon hij zijn eerste punt in deze competitie binnenhalen.
Theo Willemsen deed aan het eerste bord iets voor de Huissenaren terug. Hij had niet veel bereikt, maar zijn tegenstander hielp hem een handje om de beide punten binnen te halen. Het bleef de enige overwinning voor VBI, al leek er op dat moment meer in te zitten.

Jan Bouwmeister had het zwaar tegen de topscorer uit de 2e klasse E. Uiteindelijk wist hij de strijd niet vol te houden. Gerard Boogaars bereikte niet veel tegen een taaie tegenstander. Het resultaat was een gelijkwaardige remise. Dat resultaat werd ook behaald door Jo ten Westeneind, al waren er in zijn partij wel de nodige complicaties te noteren. Jo bleef uitstekend overeind.

Ook bij Jacob Reiffers kwam eenzelfde resultaat tot stand en dat was gezien het partijverloop niet verrassend. Anders was dat bij Jan Linssen. De nestor van de club speelde een voortreffelijke partij en kreeg een winnende positie op het bord. Toch ging hij uiteindelijk nog in de fout en moest hij remise toestaan. Een tegenvallend resultaat derhalve voor de Huissenaren, maar als Harry en Jan de zaak goed onder controle hadden gehouden, dan was een gelijkspel zeker mogelijk geweest.