Derde team naar winst en verlies

Brainsport Brabant CT – Damvereniging VBI 3

Door personele problemen in andere teams en verhinderingen bij reserves reisde Damvereniging VBI 3 met maar 5 spelers naar Eindhoven en haalde 5 punten. Het team verloor daardoor met 11-5.

Positief is dat in meerdere verenigingen meerdere jeugdspelers/sters met kwaliteit meedoen en daar al partijen van 3-4 uur spelen. Het is echt een uitdaging voor de jeugd. Zo ook deze middag in Eindhoven. Oleksandra won van Jelte Evers. Tanja Marie wist Gerard Boogaars te verschalken en Peter Litjens had de handen vol aan een partij tegen de 15-jarige Daria Shulepova die een schijf voorkwam, in het eindspel tijdnood kreeg en een schijf terug offerde. Na 5 uur spelen werd de vrede met remise getekend en Daria ga vooral zo door met je sterke spel. Jos Lamers en Jo ten Westeneind hadden eerder beiden hun partij gewonnen.

Damvereniging VBI 3 – Cema/Vaste Zet 2

Piet Verhaegh kon de eerste 2 punten bijschrijven, omdat Cema met 7 spelers naar Huissen was gekomen. Jacob Reiffers speelde een stille zet en nam daarna een damcombinatie en won zijn partij. Peter Litjens had daarna een heel stevige partij tegen teamcaptain Dieter van Gortel. Die had net de afgelopen week het NK in de B groep gespeeld en was daar 11e geworden. Dieter lette in de partij even niet op, deed een verkeerde zet en kreeg een 2 om 4 combinatie tegen, waardoor hij meteen de tegenstander feliciteerde.

Bij een aantal partijen werden deze middag zetjes niet gezien en dus betere zetcontrole de volgende keer. Linsey van Leeuwen kreeg na een verkeerde terugruil een hielslag tegen wat een schijfje achterstand betekende. Maar de tegenstander deed het ook niet goed, zette de stelling open en kreeg een damcombinatie om de oren. Even later kon ook Linsey 2 punten bijschrijven.

Gerard Boogaars had een goede tegenstander, maar gaf die ook veel kans door regelmatig naar de rand te ruilen, wat ten koste van de positie ging. Een tip voor Gerard, ook in het eindspel zoveel mogelijk de schijven gegroepeerd laten samen werken. Simon Elskamp had een leuke partij, had een doorbraak kunnen nemen, maar moest tot het eind knokken voor de remise. Simon werd daarmee wel matchwinnaar.

Jos Lamers had ook een pittige tegenstander en maakte remise. Fleur Kruysmulder had een tegenstander die goed de halve hekstelling beheerste en Fleur daarmee in een verliesgevende positie bracht. Dat is geen schande na alle goede prestaties in de zomertoernooien. Wel leerzaam om nog eens te kijken naar de hele/halve hekstelling.
Uiteindelijk dus een teamoverwinning van 10-6.