Alexander alleen aan kop in NK

PERSBERICHT

Wie stopt Baljakin?

WAPENVELD – Met nog vier ronden te gaan zijn alle ogen gericht op Alexander Baljakin. Na zijn prachtige overwinning op de 18 jaar jonge en zeer talentvolle Roel Boomstra, lijkt hij af te stevenen op zijn derde Nederlandse titel. Volgens de kenners heeft Baljakin met zijn spel Boomstra uitgedaagd tot zeer gedurfd spel waar hij zelf meteen een antwoord op had. Boomstra ziet nu al uit naar een volgende match in de volle overtuiging dat hij hem een keer te pakken zal krijgen.

Maar ook voor Baljakin is het nog geen geronnen race, want de zeer getalenteerde 23-jarige Pim Meurs zit in het kielzog wachtend om zijn kans te grijpen. Meurs heeft inmiddels 3 winstpartijen op zijn naam staan en wist remise te houden tegen grote namen. Meurs ontmoet de komende dagen nog Boomstra, Dolfing, Heusdens en Lemmen op het bord, waarbij hij zijn krachten nog tot het uiterste zal moeten meten. Op dit moment als derde in de rij, Jasper Lemmen uit Lent ziet ook nog een paar titanen voor zich op de weg naar de titel. Hij zal nog tegen Meurs en Baljakin zijn kwaliteiten moeten waarmaken. Maar ook treft hij nog de zeer sterk spelende debutant Frerik Andriessen die in de 7e ronde afrekende met Martin Dolfing, kampioen van 2002. Dat dit voor Dolfing de eerste nederlaag dit toernooi was, onderschrijft wellicht nogmaals de sensatie van de jonge debutanten en de verrassingen waartoe zij in staat zijn. Als Boomstra zich van de nederlaag tegen Baljakin weet te herstellen en zijn tanden durft te laten zien tegen Meurs door voor de winst te gaan, behoort hij toch ook nog wel tot de kanshebbers. Hij moet nu gewoon alle punten pakken en dan hopen dat Baljakin toch nog een steekje laat vallen. Ron Heusdens, die in 2008 de titel pakte en kort voor het toernooi  meldde dat het zijn toernooi zou gaan worden, zag de afgelopen week zijn kansen beetje bij beetje afnemen. Met Baljakin, Meurs en Andriessen nog in het verschiet wordt het voor hem wel erg lastig. Maar wie weet waartoe hij nog in staat zal blijken. Kortom, het worden nog 4 spannende dagen in Wapenveld.

De partijen zijn live te volgen via www.nkdammen2011.nl of ontvang de daguitslagen via Twitter: www.twitter.com/nkdammen