Alexander Baljakin weer kampioen van Nederland

Alexander Baljakin speelde zijn achtste Nederlands Kampioenschap. Evenals beide voorgaande jaren wist het lid van Damvereniging VBI, sinds korte tijd in het bezit van de Nederlandse nationaliteit,  het kampioenschap van Nederland in de wacht te slepen. Ook de tweede deelnemer van de Huissense damvereniging, Pim Meurs, behaalde met een derde plaats een heel eervol resultaat.

Het toernooi begon  goed voor Alexander door in de eerste rond al een winstpartij te scoren.  Daarna volgden twee remises, waarmee hij wel aan de top van het klassement bleef, maar de concurrentie , met name de jonge toppers Pim Meurs, Roel Boomstra en Bemmelnaar Jasper Lemmen liepen uitstekend mee in de pas. Na twee overwinningen nam Alexander alleen de koppositie over. Toen hij in de zevende ronde ook nog Roel Boomstra versloeg leek de strijd gestreden. Niets was minder waar want Alexander had nog een loodzwaar programma in de volgende drie rondes terwijl Roel Boomstra en ook Pim Meurs het veel makkelijker hadden. De drie remises van Alexander  gaf de opkomende jonge sterren gelegenheid om gevaarlijk naderbij te komen.

Tijdens de finaledag toonde  Alexander het karakter van de ware kampioen door zich met volle energie achter het dambord te zetten en zijn tegenstander Martijn Rentmeester op een kansloze nul te trakteren.

Eindstand aan de top: 1. Alexander Baljakin 16 punten. 2 Roel Boomstra 14 punten. 3  Pim Meurs 14 punten. Deze drie spelers plaatsten zich tevens voor de eindronde in 2012.

Site NK 2011 met alle informatie