Alexander Baljakin kampioen van Nederland 2018

door Joop Hendriksen

Van 4 tot 13 april werd de finale van het NK dammen in Harlingen gespeeld. Favorieten voor de titel waren ex-wereldkampioen Roel Boomstra, regerend nationaal kampioen Martijn van IJzendoorn en Alexander Baljakin, speler van Damvereniging VBI en vorig jaar tweede in het NK.

Deze drie maakten gedurende het gehele toernooi de dienst uit. Voor aanvang van de slotdag, met nog twee ronden te spelen, stond Van IJzendoorn één punt voor op Boomstra en Baljakin. Boomstra had echter een plusremise, die bepalend kan zijn bij een gelijke eindstand. Een plusremise is een stand waar een speler wel een duidelijk en voortdurend voordeel heeft, maar dat niet genoeg is oor de winst van de partij. 

De ochtendronde leverde winstpartijen op voor Baljakin en Boomstra en remise voor Van IJzendoorn. Met ingang van de laatste ronde stonden de drie coryfeeën dus gelijk op 15 punten met de beste kansen voor Boomstra vanwege zijn plusremise. Na bloedstollende partijen waarin Boomstra de winst liet liggen en Baljakin een pusremise scoorde werd een barrage in rapid tempo nodig tussen deze twee.
De eerste partij werd remise maar in de tweede partij wist Alexander Baljakin een plusremise op het bord te toveren daarmee zijn zevende nationale titel binnen te halen.

Damvereniging VBI had nog een tweede vertegenwoordiger in dit NK. Jos Stokkel presteerde uitstekend door onmiddellijk achter de drie favorieten beslag te leggen op de vierde plaats.

Zie ook KNDB-site