Alexander Baljakin kampioen van Nederland

Speler van Damvereniging VBI wint Jansen Totaal Wonen NK dammen 2009

090418alexanderkampioen.jpgHet Nederlands kampioenschap dammen werd door de jubilerende Damvereniging VBI in ’t Koelhuis te Huissen georganiseerd. De organisatie werd mogelijk gemaakt dank zij de bijdragen van hoofdsponsor Jansen Totaal Wonen, de gemeente Lingewaard en de KNDB. Het succes van dit kampioenschap werd mede onderstreept doordat Alexander Baljakin, lid van de jubilerende vereniging de nationale titel won.

Alexander Baljakin speelt al sinds 1989 voor de Damvereniging VBI. Nadat hij zich in Nederland vestigde kon hij vanaf 2004 ook aan het  Nederlands kampioenschap deelnemen. Als wereldtopspeler en onder meer voormalig vicewereldkampioen was hij sindsdien steeds in de hoogste regionen te vinden. De nationale titel ontbrak echter totdat dit keer het hem lukte vijf medekandidaten in een zinderende finale voor te blijven.

Niettemin begon zijn deelname aan het titeltoernooi buitengewoon ongelukkig. In de eerste wedstrijd tegen nieuwkomer Roel Boomstra maakte hij een voor hem zeer zeldzame blunder waardoor de eerste – en na later bleek enige – nul op zijn conto werd bijgeschreven. Het toont de klasse van de ware kampioen om daarna onverdroten door te gaan. In het vervolg van het toernooi scoorde hij vier overwinningen en nestelde hij zich met 16 punten uit 13  wedstrijden samen met de kampioen van vorig jaar, Ron Heusdens, aan de top van het klassement.

In de onderlinge wedstrijd tussen de twee had Alexander eerder een plusremise gescoord en dit was voldoende voor de titel. Behalve het Nederlands kampioenschap leverde hem dit ook de deelname op aan het wereldkampioenschap dat in oktober in Recife (Brazilië) wordt gehouden.

Alles over het Jansen Totaal Wonen NK Dammen 2009