Alexander Baljakin prolongeert Nederlands kampioenschap

Het persoonlijk Nederlands kampioenschap dammen werd dit jaar georganiseerd door Damvereniging VBI. Daarmee vierde de Huissense vereniging tevens haar 80- jarig jubileum en ondersteunde  de feestelijkheden rond Huissen 700 jaar stad. Opnieuw tekende de vereniging voor een vlekkeloze organisatie. De locatie bij woonwarenhuis Jansen Totaal Wonen bleek een gouden greep. De niet direct gebruikelijke plaats voor een damkampioenschap werd in alle opzichten een groot succes.

Alexander Baljakin – inmiddels al 25 jaar steunpilaar van de Huissense hoofdmacht – haalde zijn vijfde nationale titel binnen. Alexander werd voor het eerst Nederlands kampioen in 2009. Hij werd, met onderbreking van één jaar daarna steeds kampioen. Alexander, die tijdens het toernooi zijn 53e verjaardag vierde,  bleef in vijf partijen zijn tegenstander de baas en moest in zes partijen een remise toestaan. Met 16 punten uit 11 wedstrijden bleef hij zijn naaste belager, het 21-jarige toptalent Roel Boomstra, één punt voor.

Ook de tweede deelnemer van Damvereniging VBI aan dit kampioenschap  liet van zich spreken.
Geert van Aalten, die door zijn vereniging werd uitverkozen voor een wild card maakte na 19 jaar zijn rentree op het hoogste dampodium. De aarzelingen die hij aan het begin van het evenement had over zijn kansen bij deze hernieuwde deelname verdwenen gaandeweg als sneeuw voor de zon. Hij speelde een prima toernooi.  Hij won van de twee laatst geplaatsten en verloor van de beide koplopers. Door remises tegen de overige deelnemers –allemaal met een hogere rating dan hijzelf- scoorde hij 11 punten, hetgeen goed was voor een eervolle zevende plaats.