Baljakin en Jansen na lange partij in evenwicht

door Anton Janssen

AMSTERDAM – Het eerste duel tussen de deelnemers van DV Huissen in de finale van het Wereldkampioenschap dammen is gisteren onbeslist geëindigd. De partij tussen Alexander Baljakin en Gérard Jansen duurde zesenzestig zetten en ruim vierenhalf uur. Ook Guntis Valneris liet in deze tweede ronde, tegen Nederlands kampioen Kees Thijssen, een puntendeling noteren.

Na twee ronden gaat Valneris in gezelschap van de Russen Alexei Tsjizjov en Alexander Getmanski met drie punten aan de leiding. De beide Russen wonnen van Farid Huseynov uit Azerbeidzjan die in de voorronde schitterde maar nu tekort schoot. Baljakin en Jansen zitten in het langgerekte peloton middenmoters met allemaal twee punten.

Baljakin, de vroegere Wit-Rus en nu voor Nederland uitkomend, was tegen teamgenoot Jansen de morele winnaar. Hij noteerde uiteindelijk een plusremise. Bij gelijke aankomst beslissen zulke plusjes in dit WK over de eindklassering. Jansen smaakte eerder in dit toernooi, tijdens de groepswedstrijden, twee keer het genoegen van zo’n plusremise.

Jansen en Baljakin vochten in Amsterdam voor hun eigen kansen. Er ontwikkelde zich een positionele partij die uiteindelijk geen winnaar kende. Jansen analyseerde na afloop: "De strijd bleef lang in evenwicht. Ik had even het gevoel dat ik beter stond. Toen ik een mindere variant koos, kreeg Alexander licht voordeel."

"De stelling op het bord was nog steeds goed voor remise maar Baljakin had gemakkelijker spel. Hij zocht terecht zijn heil in een plusremise. Dat plusje kan bij gelijke aankomst voordeel opleveren", aldus de geboren en getogen Huissenaar die er aan toevoegde: "Natuurlijk moet je zo’n plusje pakken wanneer de kans zich aandient."

Jansen over het verloop van de finale: "Het gaat naar wens. Er zijn enkele duidelijke favorieten in dit selecte gezelschap. Normaal gesproken hoor ik daar niet bij maar ik zal mijn rol blijven meespelen. Mijn indruk is dat Baljakin een goede vorm toont. Hetzelfde geldt voor Valneris die deze finale winnend begon toen Edvard Buzinski voor dit niveau een bok van de buitencategorie schoot."

In het duel tussen Valneris en Thijssen was geen krachtsverschil te bekennen. Rond de vijftigste zet verzekerde Valneris zich met een schijfoffer van een gelijkwaardige remise. Zijn overtocht naar de damlijn was beslissend voor een punt. Thijssen liet het zich niet verder bewijzen en ondertekende het notatiebiljet met de uitslag 1-1.

Vandaag is het een rustdag op het Wereldkampioenschap. Verschillende spelers zijn voor hun club actief in de derde ronde voor de nationale competitie. Jansen, Baljakin en Valneris zullen op de rustdag voor hun team spelen. DV Huissen, met de drie WK-finalisten, ontvangt vanmiddag om 12.00 uur in ’t Koelhuis het Drentse tiental van Hijken DTC.

Zondag gaat het WK om 12.00 uur in Amsterdam verder met de derde ronde. Gérard Jansen met wit en Guntis Valneris met zwart komen tegen elkaar achter het bord. Alexander Baljakin hanteert de zwarte schijven in zijn partij tegen Ndiaga Samb uit Senegal.