G

door Anton Janssen

AMSTERDAM – Voor dammer Gérard Jansen en zijn clubgenoten Alexander Baljakin en Guntis Valneris is gistermiddag de tweede fase van de strijd om het Wereldkampioenschap begonnen. Jansen trof in de eerste finaleronde Ndiaga Samb uit Senegal en deelde de punten met de enige Afrikaan in dit selecte gezelschap.

Baljakin kwam tegen Nederlands kampioen Kees Thijssen achter het bord; ook dit treffen eindigde onbeslist. Valneris was één van de winnaars bij de start van de beslissende wedstrijdenreeks. De derde speler van DV Huissen bleef Edvard Buzinski uit Litouwen de baas.

In de laatste groepswedstrijd kwam Huissenaar woensdag Jansen tot remise tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Georgiev. Met die uitslag werd Jansen groepswinnaar en Georgiev zeker van deelname aan de finale. In het partijverloop miste de wereldkampioen op de eenenvijftigste zet een verrassende winnende afwikkeling.

Baljakin klopte woensdag de Pool Piotr Chmiel en werd daarmee eveneens groepswinnaar. De grootmeester uit Arnhem en nummer vijf van de wereld behaalde de hoogste score (14 punten) in de vier groepen.

Voor Valneris kreeg de eerste fase toch nog een happy end. De winst van de dammer uit Letland op Ron Heusdens betekende uitschakeling van Mark Podolski. De Duitser had van de Belg Bryan Wollaert gewonnen waardoor Valneris en Podolski op twaalf punten eindigden. Dankzij één winstpartij meer sloeg de balans door naar de derde deelnemer van DV Huissen.

Jansen en Samb brachten gistermiddag een inhoudrijke en vooral spannende dampartij op het bord. Beide spelers wekten de indruk voor de volle winst te gaan. De verwikkelingen stapelden zich op en het bleef voor de objectieve toeschouwer lang onduidelijk wie aan de leiding ging. In tijdnood leek Samb zich kansen te creëren.

Dat bleek een illusie. Samb stond twee schijven achter en bij het halen van een dam kon de Huissenaar via een plakker op remise af. Dat gebeurde ook zodat het enerverende treffen geen winnaar kende. Intussen deelde ook Baljakin de punten met Thijssen. Het werd een echte laveerpartij tussen de twee die elkaars spel door en door kennen. Het was duidelijk dat zowel Baljakin als Thijssen persé niet de finale met een verliespartij wilden openen. Na ongeveer vier uur spelen werd de handen geschud: remise.

Valneris lijkt zijn vorm te pakken te hebben. In een redelijk overzichtelijk spelpatroon met veel bewegingsvrijheid voelde Let zich tegen Buzinski thuis als een vis in het water. De Litouwer kwam onder druk en werd het slachtoffer van een standaard manoeuvre. Valneris offerde een schijf en liep achter twee ongedekte schijven. Dat bezorgde Guntis een schijf voorsprong én een winnend afspel.

Vandaag in ronde twee komen Jansen en Baljakin om 14.00 uur tegen elkaar uit. Baljakin speelt met wit. Ook Valneris dirigeert de witte schijven in zijn partij tegen Kees Thijssen.