Baljakin prolongeert Nederlandse titel

door Joop Hendriksen

In de meubelhal van Jansen Totaal Wonen in Huissen werd in april het Nederlands kampioenschap dammen verspeeld. De sfeervolle ambiance gaf alle ruimte voor een bijzonder evenement. Dat werd bekroond doordat Alexander Baljakin van de Huissense Damvereniging VBI zijn nationale titel met succes verdedigde. Na vijf winstpartijen en zes remises mocht hij zich Nederlands kampioen 2019 noemen.

Het toernooi om de titel kende een buitengewoon spannend verloop waarbij in de slotfase nog vier spelers kansrijk leken. Alexander (57) speelde in de voorlaatste ronde remise tegen mede-titelkandidaat en nationaal kampioen 2017 Martijn van IJzendoorn (22). In de laatste ronde sloot hij vervolgens tegen Wim Kalis winnend af. Zowel Van IJzendoorn als de andere jonge kandidaten Jan Groenendijk (20) en Wouter Sipma (25) kwamen niet meer tot winst. Daarmee was het pleit beslecht.

Dit kampioenschap leverde Alexander zijn achtste titel op en daarmee kwam hij op gelijke voet met de bekende damcoryfeeën Harm Wiersma en Rob Clerc. Nadat de geboren Rus na zijn naturalisatie tot Nederlander in 2009 voor het eerst de nationale titel in de wacht sleepte volgde dus een uitermate succesvolle en productieve periode.

De tweede Huissense deelnemer aan dit evenement, Jos Stokkel, eindigde in de middenmoot op een 7e plaats.
Na afloop werden de prijzen uitgereikt door wethouder Theo Janssen van de gemeente Lingewaard, Henny Jansen, eigenaar van Jansen Totaal Wonen en Joop Hendriksen, voorzitter van het organisatiecomité.