Coen (bijna) kampioen!

door Coen Donders

Het toernooi

Ik heb een ( al zeg ik het zelf ) zeer succesvol kampioenschap van Gelderland achter de rug. Dat ik maar liefst 15 punten zou vergaren uit 9 partijen had ik van te voren nooit verwacht. Bij aanvang had ik hooguit de gedachte dat er met het oog op het aantal deelnemers heel misschien een podiumplek in zou zitten als alles voor de wind zou gaan. Maar zelfs deze gedachte zou ik nauwelijks hardop hebben durven uitspreken.
Ik moet ook zeggen dat ik een aantal keer over meeval ook niet te klagen heb gehad.

Ik begon erg goed met remises tegen de op voorhand gedoodverfde nrs 1 en 2 Linssen en Vos. Er had zelfs ( zeker tegen Maarten) meer ingezeten dan dat. Daarna heb ik eigenlijk continu de wind in de rug gehad en geen enkele partij ging verloren.
Mijn enige obstakel was dat Maarten Linssen ook als een trein er vandoor  ging en lange tijd een neuslengte voorlag op mij. Behoudens ons onderlinge treffen kon ik daar natuurlijk weinig aan doen.
Na winst in de 8e ronde wist ik eindelijk langszij te komen aangezien Maarten tegen Remco niet verder kwam dan remise (mocht daar gezien de eindfase nog blij mee zijn). De 9e en laatste ronde bracht (helaas) geen verandering in deze status quo.
Maarten wist al vrij snel van Pepijn te winnen waardoor ik, terwijl mijn partij tegen Leo Steijntjes nog maar net op gang was, al wist dat ik ten hoogste gelijk zou kunnen komen als ik zou winnen. Ik wist inderdaad te winnen waardoor een barrage noodzakelijk werd.

De barrage

Deze barrage heeft donderdagavond 24 november jl plaatsgevonden in het Koelhuis. Theo Berends was er de gehele tijd bij om onze zetten te noteren, opdat deze partijen niet voor de damliefhebber verloren zouden gaan. Helaas voor mij trok ik uiteindelijk aan het kortste eind, hoewel ik op voorhand al heel tevreden was met een 2e plek. Bovendien was ik wel realistisch genoeg om te beseffen dat Maarten, zeker met versneld tempo, de favoriet zou zijn.
Er zouden 2 partijen van 20m +10s/zet pppp gespeeld worden en daarna eventueel nog partijtjes met nog sneller tempo en bovendien sudden death. Ik wilde het niet op die snelle potjes laten aankomen en mijn gameplan was om de 1e partij te proberen ( op zijn minst) remise te spelen om dan in de 2e partij alles of niets te wagen.

Dit vooropgezette plan kwam er niet helemaal uit. De 1e partij was spannend en eindigde inderdaad in remise. In de 2e partij echter had hij voortdurend het beste van het spel en heb ik niet echt kansen gehad om iets te proberen, al speculeerde ik wel op bepaalde combinaties met damgeven, maar hij trapte hier niet in. Hij wikkelde af naar een eindspel dat nog remise was, maar dat ik iets te snel en te laconiek speelde omdat ik dacht dat er niet veel meer fout kon gaan. Helaas raakte ik toch nog in een verloren stelling verzeild en zo restte mij niks anders dan hem te feliciteren met de overwinning en de titel.

Technische fragmenten, analyses van Coen (pdf)