Vierde team blijft winnen

door Leen de Rooij

Tevoren was het wel duidelijk dat het vierde team van Damvereniging VBI dit jaar een van de kampioenskandidaten zou zijn in de Gelderse eerste klasse. Het achttal bestaat uit een aantal spelers dat niet in de nationale competities meespeelt en het wordt versterkt met een paar landelijke spelers. Tot nu toe zijn de verwachtingen waargemaakt. Het team staat aan de kop van de ranglijst, al moet de strijd nog worden aangebonden met een paar sterke concurrenten.

De start was overigens zeer stroef.  Door onnodige nederlagen van Remco Vredenberg en Gerard Boogaars keken de Huissenaren in de eerste wedstrijd tegen Haalderen al snel tegen een onoverkomelijk lijkende achterstand aan. Gelukkig konden Jan Segeren en Jo Weijman de stand weer gelijk trekken, maar in de laatste partij had Leen de Rooij er in een remisestand een leuke truc in het eindspel voor nodig om de winst voor zichzelf en het team binnen te halen.

Tegen Lent werd daarna een ruime overwinning geboekt. Leen, Bart Leijser, invaller Jo ten Westeneind en Remco wonnen hun partijen en niemand incasseerde een nederlaag. De 12-4 einduitslag was duidelijk en verdiend.

Omdat Arno Arends en Leen de Rooij er niet bij konden zijn, werd de wedstrijd tegen Malden met enige zorg tegemoet gezien. Hoewel het in de wedstrijd niet bepaald tegenzat, was de 10-6 overwinning terecht. Jan van Loenen, Jo Weijman en Remco Vredenberg boekten een overwinning. Alleen Gerard Boogaars moest de eer aan zijn tegenstander laten.

CTD uit Arnhem werd met een ruime nederlaag naar huis gestuurd: 12-4. Er waren geen verliezers, terwijl Jo Weijman, Arno, Leen en Remco de winst binnenhaalden.

Waren deze vier overwinningen behaald tegen relatief zwakke tegenstanders, in de vijfde wedstrijd moest de strijd worden aangebonden met VTD Tiel, dat op de derde plaats van de ranglijst stond. Het had de topscorer van de eerste klasse, Ton van Adrichem, in de gelederen. Het begin was niet fortuinlijk. In een goede stand liep Remco in een combinatie (0-2).
Leen kon de stand gelijk trekken. Hij wist zijn tegenstander een speltype op te dringen, waar deze geen raad mee wist. Een combinatie bracht de beslissing (2-2). Op dat moment kon het nog alle kanten opgaan. Een keerpunt in de wedstrijd was de overwinning van Jo Weijman. In een remiseachtige stand maakte zijn tegenstander een fout, waardoor Damvereniging VBI op voorsprong kon komen (4-2).
Jan van Loenen speelde een interessante partij tegen Van Adrichem. Aanvankelijk had Jan last van een topzware lange vleugel. Toen hij zich daaruit had losgewerkt, verraste hij zijn tegenstander met een fraaie positionele wending. Hij kreeg een opsluiting op het bord, maar het ingewikkelde spel had zoveel van zijn tijd gevergd, dat hij in een praktisch gewonnen stand remise moest aanbieden. (5-3).
Bart Leijser zette zijn tegenspeler steeds meer onder druk. In het eindspel miste hij waarschijnlijk een goede kans. Nu werd het remise (6-4).
De mooiste partij van de avond kwam op naam van Arne Arends. In een klassieke partij kreeg hij langzamerhand enig voordeel. Hij kwam tot een aanval die hij fraai in winst wist om te zetten (8-4).
Nog was de buit niet binnen, want Harry Hendriksen en Gerard Boogaars hadden allebei een moeilijke stand op het bord. Harry had in het middelspel een grote fout gemaakt, die hem een schijf kostte. Gerard zag een betere stand omslaan in het tegendeel. Gerard hield het hoofd koel en kon na zorgvuldig spel een vrijwel gelijkwaardige remise behalen. Het winnende punt was binnen (9-5).

Niemand gaf Harry Hendriksen nog enige kans, maar hij ging er nog eens goed voor zitten en wist zowaar nog een punt uit het vuur te spelen. De 10-6 overwinning was misschien licht geflatteerd, maar toch verdiend.