Damverenging VBI langs lastige tegenstander

Partijnotaties.doc Partijnotaties.doc
Partijanimaties.html Partijanimaties.html

Het sportieve doel van Damvereniging VBI is dit seizoen bij de topdrie van Nederland te eindigen. In de eerste wedstrijd van het seizoen moest de Huissense damformatie aantreden tegen Twente’s Eerste uit Hengelo, tot vorig seizoen nog Maas van ’t Hoog geheten. Om de ambities waar te maken moest van deze lastige tegenstander gewonnen worden.

‘Angstgegner’ en ‘altijd lastig’ waren de kwalificaties die veel gebruikt werden in de voorbereiding op de wedstrijd. Damvereniging VBI komt altijd moeilijk tot winst tegen de Hengeloërs en het ging zelfs wel eens mis.
070915eerstewedstrijd.gif Ook nu was dat weer het geval. Over de paring waren niet alle Huissenaren tevreden. Gérard Jansen kwam bijvoorbeeld tegen Vadim Virny te zitten, een grootmeester van wereldformaat. Vaak besluiten wereldtoppers het elkaar in een dergelijke wedstrijd niet al te moeilijk te maken, maar de twee matadoren gingen er eens goed voor zitten. Het zag er in het middenspel even gevaarlijk uit voor de Huissenaar, maar met vaardige hand wist hij zich te ontworstelen aan de druk. Virny moest in het eindspel nog alle zeilen bijzetten om de veilige remisehaven te bereiken.
De spanning van de wedstrijd balde zich samen op het bord van Alexander Baljakin. Hij trof Huissenaar Jos Stokkel tegenover zich. Het werd een ongemeen spannende partij met een onalledaags speltype. Toen Baljakin in een volle en gecompliceerde stand een schijf offerde, raakten de toeschouwers het spoor bijster. Na de partij toonde Baljakin aan dat Stokkel hem op de rand van de afgrond had kunnen brengen. In de partij ging het gelukkig goed voor de Huissenaren. Baljakin bleek uiteindelijk toch de sterkste en bracht Damvereniging VBI aan de leiding.
Ondanks enkele pogingen kwam Twente’s Eerste niet langszij. Geert van Aalten verslikte zich bijna, maar kon de schade beperkt houden. Johan Krajenbrink bereikte op het bord niet veel tegen ex NK-finalist Ernst-Jan de Bruijn, maar hoopte gebruik te kunnen maken van de extreme tijdnood van zijn tegenstander. Die slaagde er wonderwel in net op tijd de laatste zet te voltooien. Jasper Lemmen debuteerde voor Huisen met remise. Hij kreeg geen vat op het stugge spel van zijn tegenstander.
Alex Mathijsen had een voor zijn doen kalme middag. Zijn partij kwam maar niet tot leven en hij besloot al vroeg te berusten in remise. Fred de Koning en Theo Berends kregen wel spel, maar tot beslissend voordeel kwam het niet. Toen Joost Hendriksen de laatste valkuilen ontweken had, haalden de Huissense dammers opgelucht adem. De winst was binnen, omdat Guntis Valneris veel voordeel had opgebouwd. De Let slaagde er uiteindelijk in dat voordeel om te zetten in winst.
Daarmee heeft Damvereniging VBI de eerste lastige hobbel in deze competitie genomen. Er komen er nog meer.

Uit De Gelderlander
‘Russen’ wijzen DV Huissen de weg
door Anton Janssen

Maandag, 17 september 2007 – HUISSEN – Met dank aan de ‘Russen’ heeft DV Huissen de competitie – ouverture in de Ereklasse gewonnen. Alexander Baljakin en Guntis Valneris loodsten de Huissense titelpretendent over de eerste lastige horde, Twente’s Eerste uit Hengelo: 12 – 8.
De grootmachten Baljakin en Valneris kamen als enigen tot winst. De acht overige partijen eindigden in remise, inclusief die van de bij Huissen debuterende Jasper Lemmen. "Wij hebben het meestal moeilijk met de Twentse ploeg", zo keek speler/teamleider Geert van Aalten terug op het duel. "De start is goed. We moeten er voor gaan dit seizoen."
Alex Mathijsen opende de Huissense score. Hij was gelijkwaardig aan Leo Faber en ook aan het bord tussen de debuterende Lemmen en zijn Bemmelse dorpsgenoot Lambert-Jan Koops (ook bekend als stand-up comedian) werd de vrede getekend.
Baljakin trof de voor de gasten spelende Huissenaar Jos Stokkel. De vroegere Wit-Rus speelde een partij uit één stuk. Stokkel maakte het met zijn frivole aanvalsspel te bont. Baljakin, vorig seizoen topscorer van Nederland, offerde voor een doorbraak en maakte de partij met een vijfklapper uit.
Daarna kwam een reeks puntendelingen op het scorebord in de gelegenheidsspeelzaal in De Valom. DV Huissen was naar het plaatselijke zalencentrum uitgeweken aangezien het eigen clubgebouw ’t Koelhuis vanwege jubileumactiviteiten van ‘medebewoner’ Hutaf niet beschikbaar was.
Joost Hendriksen deelde de punten met Gabriël Heerema, Theo Berends met Wytze Sytsma. Fred de Koning stond aardig tegen invaller Han Borgman maar kwam er niet door. Johan Krajenbrink had tegen Ernst-Jan de Bruijn groot terreinvoordeel maar verspeelde, onder druk van de klok, op de vijftigste zet zijn kansen.
Geert van Aalten had niet het idee dat hij met de competitie bezig was. Hij verloor in een wildwest partij op klaarlichte dag een schijf maar Egbert van Hattem leverde die plusschijf weer in waarna het remise liep. De strijd tussen Gérard Jansen en Vadim Virny, twee oud-Europese kampioenen, verliep strategisch en bleef binnen de remisemarges.
Guntis Valneris was zoals vaak als laatste aan het bord gekluisterd. De grootmeester uit Letland maakte tegen André Nijmeijer het klasseverschil duidelijk. De zich goed werende Nijmeijer ondervond de rekenkracht van Valneris die naar een winnend overmachtseindspel afwikkelde.
DV Huissen-Twente’s Eerste 12-8: Joost Hendriksen-Gabriël Heerema 1-1, Theo Berends-Wytze Sytsma 1-1, Fred de Koning-Han Borgman 1-1, Guntis Valneris-André Nijmeijer 2-0, Jasper Lemmen-Lambert-Jan Koops 1-1, Johan Krajenbrink-Ernst-Jan de Bruijn 1-1, Gérard Jansen-Vadim Virny 1-1, Alexander Baljakin-Jos Stokkel 2-0, Geert van Aalten-Egbert van Hattem 1-1 en Alex Mathijsen-Leo Faber 1-1.