Damvereniging speelt VBI opnieuw gelijk tegen titelkandidaat

Na gelijke spelen tegen titelpretendenten Volendam en Culemborg stond voor Damvereniging VBI opnieuw een topontmoeting in de hoogste regionen van de damwereld op het programma.

Het Drentse Hijken heeft zich dit jaar kunnen versterken en geldt als een van de absolute titelkandidaten voor het nationale kampioenschap. Op voorhand dus een wedstrijd waarin een gelijkspel tot enige tevredenheid moet stemmen.

De Huissenaren kregen het niet gemakkelijk. In een vooruit gespeelde wedstrijd had Rik Keurentjes al remise gescoord. Jos Stokkel speelde een puike partij tegen Roel Boomstra, de bronzen medaillewinnaar van het WK. Jos had na een mislukte opening van zijn tegenstander een rustige partij en liep overtuigend naar remise. Gerard Jansen speelde een gelijkwaardige remise. Nieuwkomer Pepijn van den Brink liet zich het hoofd niet op hol brengen door een hoger geklasseerde tegenstander. Alexander Baljakin daarentegen moest flink aanpoten om de veilige haven te bereiken. Guntis Valneris kon zijn strategisch voordeel niet in winst omzetten.

De eerste winstpartij viel aan Huissense zijde. Johan Krajenbrink koos een sterke aanvalspartij en knoopte zijn tegenstander langzaam maar zeker op. Nadat Joost Hendriksen een zware partij nog op het kantje tot remise had gebracht stond Damvereniging VBI met 9-7 voor, maar het zag er slecht uit op de resterende borden. Geert van Aalten kon het niet bolwerken. Een aanvankelijk redelijke gelijk opgaande partij liep hem langzaam uit de vingers. De 15-jarige Jan Groenendijk vond in razende tijdnood en onder zware positionele druk telkens de juiste voortgang in en sleepte uiteindelijk het 10-10 gelijk spel in de wacht.