Damvereniging VBI 1 verstevigt koppositie

door Joop Hendriksen

Damvereniging VBI had in de derde speelronde van de nationale ereklasse geen moeite met hekkensluiter SNA uit Heerhugowaard. Een 15-5 overwinning was het resultaat van zes winnende en één verliespartij.

In Heerhugowaard leverde Yuriy Lagoda als eerste een winstpartij af. Een doorbraak kon door Jan Groeneweg niet worden gepareerd. Snel daarna volgde Alexander Baljakin die met grote overmacht de winst tegen Guido Verhagen binnenhaalde. Johan Krajenbrink kon een goede stand Steven Wijker niet verzilveren en bleef op remise steken.

Gérard Jansen leidde de Huissense doelpuntenmachine verder na een steeds sterker uitgebouwd positioneel voordeel tegen Mitchel Mensinga. Guntis Valneris moest een punt aan Ivo de Jong laten.  Pepijn van den Brink ging wat op avontuur maar kon de winst tegen Raymond Koopmanschap niet vinden.

Fred de Koning, dit jaar weer terug in de Huissense formatie, zette Mike Koopmanschap in een goed afgewerkt eindspel aan de kant en is met 5 punten uit drie partijen samen met Alexander Baljakin de Huissense topscorer.

De enige verliespartij moest Geert van Aalten incasseren tegen meervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. Hij kon het sterke spel van zijn tegenstander niet tegenhouden en moest na een minder goede voortzetting in het eindspel het hoofd buigen. Jos Stokkel en Joost Hendriksen bepaalden vervolgens de eindstand in winnende overmachtseindspelen tegen respectievelijk Roy Koster en Erik van Kampen.

Damvereniging VBI leidt de ranglijst met zes punten uit drie wedstrijden. Regerend landskampioen Hijken volgt gevaarlijk met één punt achterstand en ligt op de loer om een eventuele misstap van de Huissenaren af te straffen.