Damvereniging VBI 2 blijft maar winnen

door Theo Berends

De reserves van Damvereniging VBI Huissen blijven het goed doen in de nationale damcompetitie. Ook na de vierde ronde behouden zij de ongeslagen status met honderd proces score. Samen met de Dammers Uit Oost gaan ze op kop, met een doelsaldo van 53 voor en 27 tegen. Afgelopen zaterdag kwamen de dammers uit de Residentiestad Den Haag op bezoek.

Den Haag is vorig jaar gepromoveerd en zal dit jaar er alles aan doen om zich te handhaven in de hoofdklasse. Ze pendelen regelmatig heen en weer tussen de eerste- en de hoofdklasse. Damclub Den Haag is de tegenhanger van de hofstaddammers die in hun glorie jaren onder de naam van RDG zeer succesvol waren. De damtijden zijn ook hier enorm veranderd. Wel is een bezoekje aan de website van Den Haag zeker de moeite waard om eens te bekijken. Al is een regelmatige update wel wenselijk.

Voor aanvang van deze wedstrijd hadden ze al drie wedstrijdpunten behaald. Voor deze wedstrijd was Fleur Kruijsmulder verhinderd, i.v.m. haar deelname aan het wereldkampioenschap voor Cadets Girls in het Turkse Antalya. En op het laatste moment moest Dirk Joosten met het eerste meespelen, voor de zieke Johan Krajenbrink. Dat maakte de weg vrij voor een nieuwe debutant Ruud de Kooter.

Het wedstrijdverloop was als volgt. Onze topscoorder Geert van Aalten boekte zijn vierde overwinning. Ditmaal was Arwien Bganwandad een gewillig slachtoffer. Arwien koos al vroeg voor de aanval met 5.30-24. Geert nam deze voorpost meteen onder vuur met 7…18-23! Wits voorpost kwam vrij geïsoleerd te staan. Met kennis van zaken voerde Geert cd druk op. Dat resulteerde in schijfwinst en niet veel later volgde nog een lichte combinatie. En Geerts vierde overwinning was een feit. Wat mij wel verbaast is dat zijn 22-jarige tegenstander de cMF status als dammer heeft. En dat zonder rating zowel bij de KNDB als bij de FMJD. Ook in turbodambase is geen enkele partij van Arwien te vinden.

Jan van Loenen was vandaag onze kopman op het eerste bord. Daar trof hij Herman Vroom als opponent. In een klassieke partij ging het lange tijd gelijk op. Met zijn zet 27…12-17 bracht Herman zichzelf onnodig in de problemen. Jan blokkeerde met de korte-vleugel-opsluiting zwarts bewegingsvrijheid.  Niet veel later gaat Herman voor een zelfmoordactie met 32…17-22? Veel meer tegenstand had hij kunnen bieden, door op zijn andere vleugel te spelen. Jan won met deze actie een volle schijf en niet veel later de partij.

Den Haag deed vervolgens wat terug doordat Hans van Woerkom te sterk was voor Remco Vredenberg. Na een rustige opening leek er weinig aan de hand voor Remco. Rond de twintigste zet verzuimde Remco om 30-25 te spelen. Nadat Hans dat met 21…20-25 onmogelijk had gemaakt, raakte Remco in de problemen. Met Remco’s 26.44-40? won zwart simpel een schijf en niet later de partij. Met 26.31-27  had de Huissenaar zich nog staande kunnen houden. Maar de uitslag zou waarschijnlijk niet anders geweest zijn.

Zelf mocht ik het zaterdag opnemen tegen Frans van Eenennaam. In 2016 had ik al eens van hem gewonnen in een bijzonder onderhoudende partij. Maar ja, resultaten uit het verleden… Na een klassiek begin brak Frans met 20.27-21 te stelling open. Later kreeg de partij zijn klassieke status terug en stond de Hagenees waarschijnlijk iets beter. Met 39… 15-20 probeerde ik het evenwicht weer te herstellen. Wit reageerde niet alert genoeg en 41.42-38? Dat was het begin van het einde voor de witspeler. Nodig was natuurlijk 41.40-34 waarna ik de remise afwikkeling wel moet nemen met 24-30. Na de ruil van 17-22 gevolg door 18-22 is het op slag verloren. Toch een persoonlijk lichtpuntje in deze periode.

Rob Schrooten trof aan het derde bord, hun sterkste troef Gerard de Groot. In een klassieke partij ging het lange gelijk op. Van enig voordeel was voor beide spelers geen sprake. Al zou mijn voorkeur toch naar de witte stelling van Rob gaan. De zwartspeler gaat op zet 34…24-29? opzichtig in de fout. Rob strafte dit meteen af en noteerde wederom een tweetje.

Marcel Janssen die moeizaam begonnen is aan deze competitie, mocht het in deze wedstrijd opnemen tegen de taaie Frans Teijn. De eerste vijf partijen in deze wedstrijd eindigde in een beslissing. De zesde partij zou de eerste remise worden en daar was Marcel uiteraard niet blij mee. Marcel is een mooie sterke positionele speler. Met fraai strategisch spel, probeert Marcel zijn tegenstanders te verslaan. Misschien had wit een beter plan na 6…18-23 om dan verder te gaan met een aanval op schijf 24 met 7.38-33 8.34-29 etc. Zeker de moeite waard om eens te bekijken, lijkt me. Frans ruilde met beleid naar een stelling die wel minder was, maar nog wel binnen de remise grenzen. En zo werden de punten gedeeld.

Willem Hoek nam het op tegen Bé Eggens. Na een wat afwachtende opening van beiden kwam er toch nog tot enige strijd. Rond de 25e zet had Willem controle op zijn lange vleugel. Het vervolg met 21-26 en 18-22 is wel wat magertjes voor zwart. Mogelijk is een strategie met 6-11-17 en dan 18-22 een kansrijkere voortzetting? Nadat de Huissenaar een afwikkeling toestond, bleef er een vijf om vijf over met en puntendeling als resultaat.

Joost Hendriksen kreeg Pertap Malahé als tegenstander. Na de opening waarin Malahé de randen van het dambord opzocht, koos Joost voor de aanval met 19.29-23×23. Die voorpost was geen lang leven gegund. De veelvuldig ruilende Pertap wist er wel raad mee. In zoutloze stelling probeerde Joost er nog wat van te maken. Aan de stelling die ontstaan was, daar was geen eer meer aan te behalen. Dan moet berustten in een puntendeling. Op het einde verzuimd Malahé (gelukkig) de winnende zet te spelen met 59…36-27! Nu kwam Joost met de schrik vrij.

Ruud de Kooter die sinds kort in Huissen is komen wonen, komt over van damvereniging Samen Sterk. Hij trof de mij onbekende Devanand Orie. Ook deze twintig jarige dammer had op 1 juli 2022 nog geen rating. Vanuit de opening, kwam er een klassieke stand op het bord. Het spel verplaatste zich, naar de randen van het dambord. Ruud nam op zet 47 een afwikkeling, wat leidde toch bizar partijverloop. In een zes om zes stelling stond Ruud volledig gewonnen. Maar zoals Ruud na afloop aangaf had hij een totale back-out. Jammer dat Ruud zijn debuut niet kon opluisteren met een overwinning. Vaak is het verstandig wanneer zo gewonnen staat, even een time-out nemen, als de tijd op de klok dat toelaat. Even weg van het dambord, daarna heb je vaak weer de frisse kijk op je stelling. Gewonnen staan en winnen, daar gaan nog heel veel punten verloren. Hier spreekt een ervaringsdeskundige. Jammer Ruud, volgende keer beter.

Het slotakkoord was voor Emiel Leijser. In een gelijk opgaande klassieke partij liet Hein van Dee diverse kansen onbenut. Nu is het geen geheim dat het klassieke speltype een moeilijk systeem is om te spelen. Vaak draait het om tempo verhoudingen en de remisemarge is voor een gewone sterveling, heel hoog. Dat ondervond Hein deze middag dus aan den lijve. Zijn teamgenoot Gerard de Groot laat op toernooibase zien welke kansen Hein van Dee heeft laten liggen. Dat zal Emiel achteraf een zorg zijn. Hij incasseerde tot tevredenheid de partijoverwinning. Mede hierdoor werd een klinkende 14-6 overwinning een feit. We zijn goed op weg, maar doelstelling 1, handhaving is te laag ingezet voor dit team.

De volgende competitiewedstrijd op zaterdag 12 november, is een uitwedstrijd tegen het tweede team van WSDV Wageningen. Leuk detail is dat ons eerste team hun competitiewedstrijd tegen het eerste van WSDV speelt. Een topwedstrijd uit de Ereklasse. Dat belooft weer veel een heerlijke dammiddag te worden.