Damvereniging VBI 2 blijft ongeslagen

door Theo Berends

Ook in de zevende speelronde van de nationale damcompetitie, hebben de reserves van damvereniging VBI Huissen de ongeslagen status weten te behouden. Tegen het sterke Excelsior Heijmans uit het Brabantse Rosmalen werd met 12-8 gewonnen. De uitslag doet vermoeden dat het een simpele middag was voor de Huissenaren. Het tegendeel was het geval.

Voor de start van de competitie, waren zij zeker een kandidaat voor de eerste twee plaatsen. De eerste plaats betekent promotie en de tweede plaats, geeft recht een promotie met een degradatiekandidaat uit de ereklasse. Voor aanvang van deze wedstrijd waren zij al een paar keer verrassend verslagen. Er was hun veel aan gelegen om deze wedstrijd te stunten. Ze verschenen in de sterkst mogelijke opstelling. In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijden.

Voor deze ontmoeting kwam de tweeling Olga en Darja Fedorovich speciaal vanuit het Duitse Frankfurt over. Retourtje Frankfurt-Huissen toch effe 700 km met de auto. Olga woont daar en haar zus was toevallig dit weekend bij Olga op visite. Ook was Andrew Tjon A Ong net op tijd terug van zijn vakantie in Suriname, om zijn team aan een overwinning te helpen. Ook nog even een bezoek gebracht aan hun website. Helaas ook niet up-to-date, maar wel een digitaal verenigingsblad, wat meer dan te moeite waard is. Wat veel Huissense dammers niet weten is dat ons oud-lid Pieter Wijn voorzitter is van deze damvereniging. Voordat de arbiter Cor Verdel, die de wedstrijd perfect leidde en zonder gele kaarten, nam voorzitter Jos Stokkel het woord.

Na de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen, stond Jos stil bij het vertrek van de 88 (!) jarige Leo Steijntjes. Leo die jaren geleden zijn Nederlands staatsburgerschap heeft ingeleverd reist terug naar Australië. Voor de vierendertigste en laatste keer, reist Leo voorgoed terug naar zijn tweede vaderland. Zelden zo’n damliefhebber gezien, die altijd en overal met dammen bezig was. Leo het gaat je goed en bedankt voor al die mooie dampartijen en de waardevolle analyses na afloop van een partij.

Verder is Fleur Kruijsmulder genomineerd voor de Sport Ster Lingewaard 2022. Via de voorselectie zit zij bij de laatste drie. Na deze ruime inleiding nu toch echt tijd voor het wedstrijdverloop.

Na ruim drieënhalf uur dammen opende Willem Hoek de wedstrijd met een overwinning. Na een onregelmatige opening ging Willem toch wat geforceerd te werk. Hij probeerde te omsingelen, wat echter totaal mislukte. Dat leidde tot een verloren stelling. Wit verzuimde om 35.38-32! te spelen. Dan was het handen schudden geweest. Na deze ontsnapping kon Willem nog hopen. In een moeilijke stand speculeerde Willem op enkele mooie combinaties. Na 37.45-40? had Willem beet. Met een leuke damcombinatie besliste hij de partij. Hij kwam dus met de schrik vrij.

Emiel Leijser had de opdracht om Andrew Tjon A Ong in bedwang te houden. Andrew was voor een paar jaar terug, nog deelnemer aan persoonlijk kampioenschap van Nederland. Maar Andrew is ook bekend als erkende damboeken verkoper. Mocht de aandachtige dammer nog een leuk kerstcadeau willen bestellen, dat kan bij https://marktplaza.nl/winkels/damboekshop. Emiel en Andrew vochten een mooi klassiek duel uit. De beste kansen leken voor de met zwart spelende Huissenaar. Met de ruil 30.27-21 zocht Tjon A Ong de rand op. In een boeiend middelspel koos Emiel terecht eieren voor z’n geld door 38…12-17! te spelen. Wit nam de damcombinatie voor twee schijven, maar stond daarna dubbel op slag. Vervolgens gaf Emiel zeven (!) schijven weg om de remise veilig te stellen.
Marcel Janssen kreeg generatie genoot Ad de Hoon als tegenstander. Beiden zijn door de wol geverfd met een karrevracht aan ervaring. Marcel probeerde wel ook wat “spel” te krijgen. Maar Adje was alleen maar geïnteresseerd in een puntendeling. Ook niet verwonderlijk, gezien het rating verschil tussen beiden.

Frank Teer bracht Excelsior weer op gelijke hoogte, door van onze benjamin Fleur Kruijsmulder te verslaan. In een spannende Keller partij ging het lange tijd gelijk op. Met 23.37-31? verwaarloosde Fleur haar rechtervleugel. Veel beter was hier 23.34-29 waarmee ze de volledige controle had kunnen behouden. Vervolgens kwam er een Roozenburg stelling op het bord, welke zelfs overging in een Parti Bonnard. Met een mooie variant op de hielslag, besliste Frank de partij in zijn voordeel.

Zelf mocht ik het aan bord  twee opnemen tegen Darja Fedorovich. Ik probeerde met mijn lievelingsopening een mooie partij op te zetten. Maar na 6.31-27×27 kreeg de partij een klassiek karakter. Darja leek wat gemakkelijker te staan. Maar na haar ruil met 31.27-22 en 33.33-29 was de muziek wel uit de stelling. Nog even secuur spelen natuurlijk, maar de puntendeling was een terechte uitslag.

Vervolgens was het de beurt aan Remco Vredenberg. Hij nam het op tegen Frank Reijkers. Remco kwam veel beter uit de opening dan zijn tegenstander. Na 17.33-28×20 had de Huissenaar een dijk van een stand. Met 25…23-28 trok Remco ten aanval. Toch begaat hij een grove onnauwkeurigheid met 31…04-10? Veel sterker was natuurlijk 31…13-18! Nu verzuimde Reijkers om de winst te forceren met 32.42-38! En de dreiging van 33.33-29 en 34.36×18 gevolgd door 35.39-33 was beslissend geweest. Ook 32…13-18 mag niet baten. Gelukkig moeten partijen achter het bord beslist worden, en niet in de analyse ruimte. Niet veel later nam Frank alsnog een damcombinatie. Die was genoeg voor een puntendeling. Je zou haast denken, dat dit het geluk van een kampioen is?

Met een tussenstand van 6-6 hadden wij onze puntenmakers nog in de strijd. Van de vier nog gaande partijen stond er niemand minder. Dirk speelde op het eerste bord tegen Olga Fedorovich. Met een rating van 1400 echt een topspeelster. Maar Dirk speelde een geweldige partij. Hij is geen moment de mindere geweest in deze partij. Vanuit een klassieke opening sloeg rond de 28e zet 24-30 alsnog de vlam in de pan. Dirk had zijn rechtervleugel beter ingericht dan Olga. Maar de Wit-Russische bleef uiterst behoedzaam spelen. De puntendeling is toch een knappe prestatie van de Huissenaar.

Het fenomeen van ons team is natuurlijk Geert van Aalten. Hij speelt als in zijn beste jaren. Vandaag was Pieter Wijn zijn volgende slachtoffer. Zij hebben al heel wat partijen tegen elkaar gespeeld o.a. in de onderlinge competitie van Huissen. Dus beide weten precies wat de sterke en natuurlijk de minder sterke punten zijn. Na een vlakke opening koos Pieter met wit spelend voor 12.29-24. Persoonlijk denk ik dat wachten met 12.45-40 wat slimmer is. Wachten, tempo’s uitspelen, en kijken wat dan de beste opties zijn. Geert infiltreerde met 23-28 een schijf in het hart van het witte centrum. Pieter opende de jacht op deze voorpost, zonder succes. Nadat de voorpost verdreven werd, ontstond er de dreiging van een halve hekstelling. De problemen groeide Pieter boven het hoofd. De zet 47.31-26? werd hem dan ook fataal. Na 47.34-30 lijkt een puntendeling nog mogelijk. Na 47…19-24! was er geen redding meer voor Pieter. Met een tussenstand van 9-7 lijkt de overwinning wel aanstaande.

We hadden nog twee ijzers in het vuur, die er beiden goed voor stonden. Jan van Loenen is met een ongekend sterk seizoen bezig. Vandaag was Mari van Ballegooijen zijn volgende slachtoffer. In een flankspel partij plaatste Jan, met wit spelend, een voorpost op veld 24. Van Ballegooijen ging voor de omsingeling, die opzet faalde finaal. Hij kreeg totaal geen grip op de stelling van de Huissenaar. Met ruiltje hier ruilde daar, probeerde hij zich staande te houden. Dat leek nog te gaan lukken ook. Om onverklaarbare reden laat Mari twee dotten van remisekansen onbenut. Nu belandde hij een kansloos eindspel, wat Jan uiteraard weer feilloos afwerkte.

Tenslotte vocht Joost Hendriksen een zeer boeiend duel uit met Ron Entken. Joost trok het initiatief naar zich toe. Maar Ron speelde het sterk tegen. In een moeilijk eindspel leek Joost toch aan de winnende hand. Maar tot een winstpartij van Joost kwam het niet. Na vijf uur dammen werden de punten gedeeld. Dat bekende een 12-8 overwinning op een sterk Excelsior Heijmans. Het zat ons in deze wedstrijd zeker niet tegen. Wanneer zij hun kansen beter hadden waargenomen, dan had dit dus heel anders kunnen af lopen. Een goede les voor de volgende wedstrijd. En nu maar hopen dat Excelsior Heijmans ook tegen onze concurrent DUO, ook in hun sterkste opstelling gaan aantreden.

We gaan de feestdagen in met een 100% score en komen op 14 Januari weer in actie. Dan gaan we op bezoek bij Ons Genoegen Utrecht. Daar kunnen we de tweede plaats sowieso veiligstellen.