Damvereniging VBI 2 onderuit

door Theo Berends

De reserves van Damvereniging VBI hebben in de kraker tegen DUO, niet voor een verrassing kunnen zorgen. De achterhoekkers waren favoriet bij het ingaan van de negende speelronde. Beide teams hadden tot dan een honderd procent score. Maar DUO had een beter bord gemiddelde dan de Huissenaren. Dus op voorhand hadden zij aan een gelijkspel voldoende, om aan de leiding te blijven.

DUO is een team dat regelmatig op het hoogste niveau speelt, maar dan ook weer snel afdaalt naar de hoofdklasse. In het seizoen 2018-2019 gepromoveerd, om een seizoen later met twee puntjes weer een stap terug te doen. Maar in de hoofdklasse spelen ze wel standaard bovenin mee. Vorig seizoen verloren ze nog nipt een promotiewedstrijd tegen DES uit Lunteren. Dit seizoen doen zij het uitstekend. Met de gebroeders Rinner hebben ze twee zeer getalenteerde spelers opgeleid. Verder hebben ze de beschikking over twee oproepkrachten, in Jasper Daems en Peter Schellekens. Dus alle ingrediënten voor een zeer boeiende ontknoping in deze hoofdklasse.

De eerste uitslag die op het publicatiebord bijgeschreven kon worden was de puntendeling tussen Henk Hoekman en Willen Hoek. De schijven werden in een rap tempo geruild en na de verplichte veertig zetten werd hier de vrede getekend. Emiel Leijser had zaterdag de taak om hun sterkte speler in bedwang te houden. Jochem Zweerink probeerde vanuit de Tsjegolew-opening een boeiende partij op te zetten. Emiel had hele andere plannen voor deze sterke tegenstander. Klassiek is een voor Emiel een vaker beproeft concept om alles onder controle te houden. Nadat het klassieke speltype werd verbroken deed Jochem met 45…18-23 een verkapt remiseaanbod dat uiteraard door Emiel werd geaccepteerd.

Dirk Joosten nam het op tegen Gep Leeflang. In een open flankspel partij was Leeflang de aanvallende partij en Dirk ging voor de omsingeling. Het open karakter van de partij ging gepaard met de nodige voorzichtigheid van beide spelers. Ook hier werden na de verplichte veertig zetten grens, de punten gedeeld.
Zaterdag was Marcel Janssen die de wedstrijd openbrak. Aan het eerste bord wist hij Lambert-Jan Koops te verschalken. Marcel speelde een goede strategische partij. Nam vanaf de opening het initiatief. Lambert-Jan had gekozen voor een afbraak tactiek. In een laat klassieke stelling had Marcel genoeg tempo’s over om de zwarte stelling vast te laten lopen. Vandaar dat Koops koos voor 41…20-25. Enkele zetten later gaat de zwartspeler gigantisch in de fout door 46…4-9? te spelen. Met een thematische slagzetje besliste Marcel de partij.

Jan van Loenen speelde een solide partij tegen Jasper Daems. Jan hield de poort gesloten en daar wist Jasper weinig tegenover te stellen. In een rustige partij werd de balans nauwelijks verbroken. Remise was dan ook een terechte uitslag. Tom Rinner bracht DUO weer langszij door te winnen van Rob Schrooten. Vanuit een klassieke opening kreeg de partij een bijzonder vervolg. Na 23…20-25 stond Rob een afwikkeling toe, die alleen kansrijk zou blijken voor de witspeler. Rob kreeg met deze afwikkeling een voorpost op veld 27 die met hangen en wurgen verdedigd kon worden. Met 43…27-32? begaat Rob de beslissende fout. Gewoon 43… 19-24 was goed geweest voor een puntendeling. De overgebleven stelling was meteen kansloos.

DUO kwam op voorsprong nadat Leopold Sekongo mij wist te verslaan. In een onregelmatige partij viel heel veel te beleven. Leopold spelend met wit, ontwikkelde druk op mijn zwarte schijf 24. Nadat dat probleem was opgelost leek de partij aardig in evenwicht. Al moet ik zeggen dat de witspeler, wel het betere van het spel had. Het kostte mij heel veel tijd ook hem in bedwang te houden. In de partij speelde ik 44…14-19. Analyses geven aan dat 44…18-23! remise nog binnen handbereik was geweest. Met 50…50-17? maak ik een verschrikkelijke fout. Ben natuurlijk een verschrikkelijke slechte tijdnoodspeler. Zeg vaak tegen spelers, zorg dat je altijd tien minuten meer bedenktijd hebt dan je tegenstander. Maar als je tegenstander snel speelt, wordt dat natuurlijk heel lastig. Na 50.50-45! had ik de remise veilig kunnen stellen.

Fleur Kruysmulder nam het op tegen Bert Woolschot. Bert is een echte liefhebber en een pur-sang teamspeler die je wel om een boodschap kun sturen. Ook in deze partij werden de nodige ruiltjes uitgevoerd. Er was voor Fleur weinig eer te behalen in deze partij. Remise dus. Onze hoop was nog gevestigd op Joost en Geert. Joost probeerde alles om maar enige grip te krijgen op Hans Rinner. Joost liet een drie om drie ruil toe, zodat er op eigen kracht verder gespeeld moest worden. Helaas had Joost zaterdag zijn dag niet. Alles om wat spel te krijgen mislukte. Met de onnodige drie om twee op zet 39 leidt Joost zijn eigen ondergang in. Gewoon 39.42-38 was ruimschoots remise geweest.

Tenslotte wist Geert van Aalten te revancheren voor zijn nederlaag in de vorige ronde. Tegen Dinant Spieker speelde Geert, als vanouds, een sterke partij. In een boeiende flankspel partij, lokte Geert Dinant naar voren.   Spieker koos voor een massale aanval. Nadat Dinant die met wit speelde, de rand opzocht met 24-20-15 en later ook nog 27-21-16 kreeg Geert beter spel. Na 38.34-29? 14-20! kwam Spieker in een lastige stelling. Na het offer 39.29-23 kreeg de witspeler geen kans meer op herstel. Met uiterste precisie wikkelde Geert de partij af.

Door deze uitslag wordt DUO kampioen en gaat volgend seizoen uitkomen in de ereklasse. Hier zijn de felicitaties zeker op z’n plaats. Zij hebben gewoon het beste team dit seizoen in deze hoofdklasse. Een teleurstellende uitslag voor ons, maar onverdiend kun het ook niet noemen. Bij ons waren een paar spelers die of totaal uit vorm zijn of hebben mogelijk te passief gespeeld. Wij moeten dit verwerken en zorgen dat we op 11 maart in topvorm zijn, wanneer we een promotiewedstrijd gaan spelen. Na zo’n sterk seizoen wil je dat toch afsluiten met een prijs, lijkt me. Maar voor het zover is dienen we nog twee competitiewedstrijden te spelen. De volgende wedstrijd is op 11 februari uit tegen Gooi & Eemland.