Damvereniging VBI 2 start met overwinning

door Theo Berends

Het tweede team is afgelopen zaterdag voortvarend van start gegaan in de landelijke bondscompetitie. In Goutum werden de Friezen met 13-7 verslagen.
Goutum is een dorpje welke is toegevoegd aan de stad Leeuwarden. Niet alle navigatiesystemen waren daarop berekend. Mede daardoor begon de wedstrijd 10 minuten later dan gebruikelijk.

Remco speelde een puike partij tegen Jan Bosselaar. Bosselaar kwam niet meer onder de druk uit waarna Remco met een aardige combinatie de partij besliste. Willem trof in Sietse Nagel een gewillig slachtoffer. Op de achtste zet speelde Nagel a tempo 35-30? Waarna met en simpele combinatie een schijf won en later de partij.

Fleur debuteerde vandaag in het tweede team. Zij nam de plaats in van Emiel die een vakantie gepland had. Fleur speelde een klassieke partij waar zij gaandeweg het initiatief na zich toe trok. De “oldtimer” Jan Terpstra miste op het einde nog wel een winnende combinatie waarna de puntendeling te gevolg was. Toch mogen we spreken van een geslaagd debuut en gaan haar ongetwijfeld vaker terug zien in dit team.

Jo Weijman bond de strijd aan met Bram Scholma. Na enig laveer werk kreeg Jo het initiatief in handen. Op het moment om de punten binnen hand bereik waren, was Jo niet bij de les helaas. Met zijn 43e zet 49-43? Verzuimt hij om met 28-23! de beslissende tik uit te delen. Remise dus. Jan van Loenen trad in duel met Anton Schotanus. In de kenmerkende Jan stijl werd Schotanus in bedwang gehouden. Een mooie puntendeling tot gevolg.

Rob trof het niet met Rein van de Pal. Dit was alweer de derde maal op rij dat deze spelers elkaar troffen. Vorige twee keer was dat aan het derde bord. Rob die al jaren de opstelling maakt, dacht door aan bord zeven te gaan zitten hij Rein zou ontlopen. Niet dus. Na een rustige opening kreeg van de Pal wat terrein voordeel. Dat resulteerde later in een halve hekstelling. In het late middenspel liet Rob verleiden tot een afwikkeling welke niet toereikend was voor een punt.

Zelf had het genoegen om ook dezelfde tegenstander te treffen als in de vorige ontmoeting. Persoonlijk was ik daar wel blij mee want ik had nog wat recht te zetten na dat vorige duel. Na de opening trok ik het initiatief na me toe. Het verkregen voordeel was maar lastig te verzilveren. Maar met een beetje hulp van mijn tegenstander (20-25?) was er geen houden meer aan. Met secuur spel werden de twee punten binnen gehaald.

Marcel speelde tegen Bart Visser een degelijke partij waarin hij voordeel wist te verkrijgen. Maar dat was te weinig om aansprak op de overwinning te kunnen maken. Marcel moest zich met remise tevredenstellen. Joost nam het op tegen Anne Piet Kooistra. Ook hier een rustig begin. Joost kreeg wel enig grip op het spel van zijn tegenstander. De druk op schijf 28 werd de witspeler te machtig. Met subtiel spel en een fraai offer dwong Joost een zelfmoord combinatie af. Persoonlijk vond ik dit de beste partij van de hele wedstrijd. Het slotakkoord was voor Dirk Joosten. Hij ging de strijd aan met Jacob de Vries.

Ook Dirk had het betere van het spel. Sterk centrum, tegenstander onder druk houden. Maar deze bleef uiterst koel. Maar ook Dirk kwam dus niet verder dan remise. Een goed begin van de competitie en nu op na de eerstvolgende thuiswedstrijd op 2 oktober tegen Nijverdal.