Damvereniging VBI 2 wint ook tweede wedstrijd

door Theo Berends

In de tweede competitieronde, hebben de reserves van damvereniging VBI flink huisgehouden in het Drentse Hoogeveen. Tegen het tweede team van HDC werd met 5-15 gewonnen. Door deze overwinning wordt de kop van het klassement aangevoerd door WSDV 2, DES Lunteren en VBI 2.

HDC 2 debuteert dit seizoen in de Hoofdklasse. Vorig seizoen werd promotie afgedwongen via de nacompetitie. HDC is een damvereniging die al vele jaren flink aan de weg timmert. Ze hebben een grote jeugdafdeling, die twee avonden in de week trainen en spelen. Enkele exponenten van hun opleiding zijn o.a. de gebroeders Thio en Palmans. Ook bij het dames dammen hebben zij inmiddels de nodige talenten opgeleid. Zo neemt Lisa Scholtens deelt aan het wereldkampioenschap dat a.s. donderdag begint. Ook op organisatorisch gebied hebben zij hun sporen wel verdient. Jaarlijks wordt Hoogeveens Open georganiseerd. Een open zomer toernooi, waarin ook hun talenten zich met de beste dammers kunnen meten. Het team wat zaterdag aantrad had een gemiddelde leeftijd van 34,6. Wanneer je de oudste drie spelers wegstreept, dan is de gemiddelde leeftijd zelfs 17,9. Deze cijfers moeten toch hoop geven voor al die vergrijzende damverenigingen? Dit is dus een damvereniging die een voorbeeld is voor andere. Deze damvereniging heeft een mooie toekomst voor zich.

Het wedstrijdverloop begon goed voor de Huissenaren. Rob Schrooten ging op het eerste bord de strijd aan met Alexander Slot. Na een vrij rustige opening, nam Rob het initiatief. De Drent speelde wel heel erg passief door alleen maar te ruilen. Mede hierdoor kreeg Rob in een flankspel aanval alle strategische velden in handen. Na het slimme terug ruiltje 38…22-28! kwam wit verder onder druk te staan. Toen Alexander ook nog 40.38-33? speelde, was zijn lot bezegeld. In een negen om negen stand kon de restte de witspeler niets anders dan opgeven.

Onze oud-voorzitter Willem Hoek zette de Huissenaren op een comfortabele 4-0 voorsprong door Joop Wind met een doorbraak combinatie te verschalken. De partij kende een klassiek spelverloop. Na het gespeelde 35.36-31? ging het spel bergafwaarts met de Drentse tegenstand. Veel beter was hier natuurlijk 35.48-43 waarna Willem na 35… 17-21 nog wel goed staat, maar wit had dan meer tegenstand kunnen bieden.

Zelf nam ik het op tegen Gert Bosker. Om een dampartij te kunnen winnen moet je meer brengen als wat ik zaterdag bracht. De opening zag er nog wel veel belevend uit. Ik had al snel spijt dat ik 7…20-24×14 speelde. Veel sterker is 7…9-14! om na 8.47-42 3-9 9.32-28×28 een hekstelling in te nemen met 19-23×24. Het werd mij al snel duidelijk dat Gert tevreden was met een puntendeling. Dan wordt het lastig nog iets te creëren. Zo werden de punten na 51 zetten gedeeld.

Helaas ontbreekt de volgorde in toernooidambase. Dus weet ik niet exact in welke volgorde te partijen zijn geëindigd. Marcel Janssen speelde op het tweede bord een boeiende partij tegen Wouter Sosef. Dit opkomende talent speelde met de nodige kennis van zaken tegen Marcel. Vanuit de Keller opening ging de partij lange tijd gelijk op. De zwartspeler omsingelde het witte centrumspel van Marcel. Na het gespeelde 50…26-31 wikkelde Wouter probleemloos af naar een puntendeling.

Emiel Leijser had ook een lekkere dammiddag in Hoogeveen. Zijn partij tegen Nicole de Vries kreeg Emiel in een wederzijdse flankaanval na 19…14-19? een cadeautje aangereikt. Met een standaard combinatie kwam de Emiel ten koste van twee schijven op dam. Nadat Nicole de dam onschadelijk had gemaakt, kwam de Huissenaar een schijf voor. Na 27.39-33 had de witspeler zijn voordeel meteen kunnen verzilveren. Maar na anderhalf uur kreeg Emiel alsnog de felicitaties van zijn teamgenoten.

De Huissenaren traden zaterdag aan met drie invallers. Een daarvan was Remco Vredenberg. Remco startte goed tegen Yulia Bintsarovka. Na een sterke opening, kreeg Remco een mooie strategische stelling in handen. In het late middenspel ging het toch nog helemaal mis voor Remco. De ellende voor hem begon met 39.29-24? Met 39.32-28 had de Huissenaar zelfs de betere kansen kunnen creëren. Maar de beslissende fout begaat Remco pas met 42.25×34? anders slaan met 42.25×14 was voldoende voor remise geweest.

Onze puntenmaker van het afgelopen seizoen Geert van Aalten, noteerde zijn eerste overwinning van dit seizoen. Geert nam het op tegen jeugdspeler Renco Oostindjer. Aanvankelijk ging Renco mee in de strijd. Nadat er een mooie korte-vleugel-opsluiting op het bord kwam, wees alles erop dat dit een boeiend gevecht zou worden. Maar na wits ruil met 17.29-23 werden zijn bedoelingen al snel duidelijk. Vanaf dit moment speelt Renco wel erg passief. En dan weet eigenlijk wel waar dat op uitdraait. Met een subtiel offer 52…23-29 bracht Geert zijn opponent grote problemen. Redding was daarna niet meer mogelijk.

Ruud de Kooter vocht met Aike Smid een klassiek duel uit. Lange tijd was dit duel volledig in balans. Rond de vijfentwintigste zet had Aike Smid acht tempi voorsprong. Iets wat in gesloten klassiek nadelig kan zijn. Mede hierdoor koos de Drent ervoor om het klassieke spelbeeld te verbreken. De Huissenaar kwam wel beter te staan, maar winst leek vrijwel uitgesloten. Echter een blunder van Aike bracht alsnog de winst bij Ruud.

De wedstrijd was op dit moment binnen voor de Huissense dammers. De vraag die nog restte was, hoe hoog wordt de einduitslag?  Jan van Loenen had een moeilijke middag tegen de zestienjarige Bart Jan Kortleven. Nu zijn jeugdspelers qua speel sterkte vaak moeilijk in te schatten. Vaak spelen ze sterker dan dat de rating aangeeft. Dat gold zeker ook voor Bart Jan Kortleven. In een laveerpartij kreeg Jan van Loenen maar moeilijk grip op het spel van Bart Jan. Remise leverde Bart Jan een blauwe notering op bij de uitslagendienst van toernooidambase.

Het slotakkoord van deze vlekkeloos verlopen wedstrijd was aan invaller Jo Weijman. Jo mocht het opnemen tegen de jeugdige Elise Schouten. Had was voor Jo Weijman alweer enige tijd geleden dat hij een damwedstrijd speelde. Maar met al zijn routine kan hij altijd nog van waarde zijn voor ons team. Dat bleek ook zaterdag weer. In een partij die lange tijd gelijkwaardig was, kwam Jo toch lichtelijk in de problemen. Hij zocht via het ‘kerkhofveld’ 22, een uitweg. Ten koste van een schijf ging Weijman een moeilijk eindspel in. Een moment van damblindheid 56…24-29? bracht de Huissenaar de volle buit. Hierdoor werd het alsnog een riante 5-15 uitslag.

De overwinning was wel verdient, maar deze was wel behoorlijk geflatteerd. Een 8-12 was meer realistisch geweest. De competitie gaat verder op 14 oktober met een thuiswedstrijd tegen WSDV 2. Beide teams hebben nog een 100% score, dus dat belooft een waar spektakel te worden. I.v.m. het wereldkampioenschap zijn er inmiddels twee partijen van deze wedstrijd vooruit gespeeld. Die eindigde beide in remise.