Damvereniging VBI 3 boekt ruime overwinning in Maastricht

door Leen de Rooij

Halverwege de wedstrijd was de afloop van het duel in Maastricht nog allesbehalve duidelijk. Leen de Rooij had zijn team door een simpel zetje snel op voorsprong gezet, maar Tessa Aleven liep vanaf de opening achter de feiten aan. Zij maakte een grote blunder en kwam daarmee twee schijven achter. De partij was niet meer te redden.

Jacob Reiffers strafte een positionele grafzet van zijn tegenstander bekwaam af, maar Theo Willemsen had het zwaar tegen zijn Kongolees-Belgische tegenstander. Theo kreeg last van een overdreven forse aanval, die door de speler van Raes gemakkelijk ontkracht werd. Theo kwam er niet meer aan te pas. Op enkele borden van de Huissenaren zag de stand er niet best uit. Lotte Aleven had lange tijd last van een nadelige positionele binding. Haar tegenstander verzuimde een goede mogelijkheid en liet Lotte met een gelijkwaardige remise ontsnappen.

Geert Boogaars speelde een voortreffelijke partij. Hij speelde zeer agressief. Ook toen de stand dun werd, hield hij zijn voordeel bekwaam vast. In een trictrac-eindspel wist hij de buit fraai binnen te halen. De definitieve omslag kwam met de winst van Jos Lamers. Hij kwam vanuit de opening onder zware druk te staan. De Maastrichtse speler vergrootte zienderogen zijn voordeel en er moest ernstig gevreesd worden voor het leven van Jos. In het middenspel vergiste zijn tegenstander zich echter schromelijk. Jos trok het initiatief naar zich toe en boekte een goede en belangrijke overwinning.

Richard Kempen deed het opnieuw uitstekend. In een klassieke stand had hij al vroeg zijn kroonschijf opgespeeld, maar dat bleek achteraf een juiste beslissing. In het onduidelijke spelbeeld dat ontstond, toonde de Huissense jeugdspeler zich handiger dan zijn ervaren tegenstander. Er moest nog hard gewerkt worden om de buit binnen te halen, maar Richard kweet zich voortreffelijk van zijn taak. Lisa Aleven speelde wisselvallig. Ze kreeg groot voordeel, maar verzuimde tot twee keer toe een schijf te winnen. Toen ze in het explosieve middenspel een goede voortzetting miste, kwam ze onder zware druk te staan. Op dat moment toonde ze zich vindingrijk. Door een fraai offer bereikte ze een volkomen gelijkwaardige remise.

Jo ten Westeneind speelde een goede partij, maar maakte in het middenspel een fout. Beide spelers kwamen op dam, maar Jo had een schijf minder. Hij moest hard werken om niet ten onder te gaan. Waarschijnlijk miste hij een paar keer een snellere remise, maar na zes uur spelen hield hij toch een punt aan het duel over. Door de 13-7-overwinning klom VBI 3 naar de gedeelde derde plaats. en kan er voorzichtig op de ranglijst omhoog gekeken worden.