Damvereniging VBI 3 wint openingsduel

Het derde team van damclub VBI had zich vorig jaar met enige moeite gehandhaafd in de eerste klasse van de KNDB-competitie. Ook dit jaar zal het een moeilijke strijd worden om zich in op dit niveau te handhaven. In het openingsduel moesten de Huissenaren aantreden tegen TDV 2 uit Tilburg. Weliswaar was dit team pas gepromoveerd, maar het beloofde geen gemakkelijke wedstrijd te worden, want de Tilburgers hadden een aanzienlijk hogere gemiddelde rating.

De eerste slag was voor TDV. Pepijn van den Brink, de junior van het tiental, zette zijn tegenstander onder grote druk. In een stand die uitzicht bood op de winst, werd hij verrast door een gemeen zetje. De achterstand werd meteen daarna goedgemaakt door het andere jeugdige teamlid, Coen Donders. Hij speelde een rommelig duel en leek minder te staan, maar door een mooie combinatie wist hij de stand weer gelijk te trekken. Albert Pathuis speelde een spannende en ingewikkelde partij. Toen hij in een damzet liep, leek zijn lot bezegeld, maar hij wist de dam voor gelijk spel af te nemen en kwam voordelig te staan. Op het moment dat hij winstkansen kreeg, accepteerde hij vroegtijdig een remiseaanbod.

Remco Vredenberg en Henk Kemperman moesten de strijd aanbinden tegen de sterkste Tilburgse spelers. Die zaten verscholen aan het vierde en vijfde bord. Remco Vredenberg schuwde de strijd niet. In een ingewikkeld duel kreeg zijn tegenstander langzamerhand voordeel, dat bekwaam in winst werd omgezet. VBI 3 stond opnieuw op achterstand, maar gelukkig wist Henk Kemperman stand te houden. Hij kreeg wel enig nadeel in de opening, maar dankzij zijn ervaring, bleef Henk, die vorig jaar een zeer slecht seizoen kende, binnen de veilige marges. Hij haalde eerder dam dan zijn tegenstander en bereikte een volkomen gelijkwaardige remise.

Leen de Rooij wist de stand weer gelijk te trekken. Hij had gedurende de hele partij aanzienlijk voordeel en kon dit uiteindelijk door een zetje verzilveren. De tussenstand bood inmiddels reden tot optimisme. Weliswaar stond Theo Willemsen slecht, maar aan de andere borden hadden de Huissenaren voordeel. Jacob Reiffers moest na een prima duel remise toestaan. Jan Linssen speelde een voortreffelijke positionele partij. Toen zijn tegenstander minder nauwkeurig voortzette, wist Jan  zijn partij fraai in winst om te zetten. Theo Willemsen was door een misrekening een schijf achter gekomen. Hij vocht uit alle macht terug, maar zijn opponent vond de enige weg naar de winst.

Bij een 9-9 stand moest Gerard Boogaars de laatste kastanjes uit het vuur halen. Het is langzamerhand een traditie dat Gerard het langst achter het bord zit. Deze keer was dat niet aan hem, maar aan zijn tergend langzaam spelende tegenstandster te wijten. De Huissenaar speelde een goede positionele partij, waarin hij zijn voordeel langzaam maar zeker uitbouwde. Toen zijn tegenspeelster nog meer dan 20 zetten in 2 minuten moest doen, hield ze het voor gezien. Na 5 ½ uur spelen was de eerste buit voor VBI 3 binnen. Het vertoonde spel gaf vertrouwen in de toekomst.

Partijnotaties en -animaties