Damvereniging VBI behoudt kampioenskansen na winst tegen Witte van Moort

door Joop Hendriksen

Witte van Moort was lange tijd een “Angstgegner” voor Damvereniging VBI. Daar was in de laatste competitiewedstrijd niets van te merken. Spanning was er wel, omdat winst tegen de Twentenaren een voorwaarde was om de kampioenskansen te behouden.
Uiteindelijk kwam een 12-8 overwinning uit de bus. Daarmee blijft de afstand tot koploper Apeldoorn beperkt tot één punt. De Huissenaren hebben echter een aanzienlijk lichter programma voor de boeg.

Guntis Valneris beet het spits af tegen Vadim Virny. Na anderhalf uur kwam er een grootmeesterremise uit de bus. Pepijn van den Brink gaf in een goede stand iets te veel weg en bleef tegen Bert Aalberts op remise steken. Yuriy Lagoda had een goede positionele stand maar Tomasz Miksa verdedigde taai: remise.

Ook Gérard Jansen leek er goed voor te staan, maar zijn aanval op Herman Hilberink liep stuk en hij moest een punt afstaan. Maarten Linssen bracht de Huissenaren op voorsprong. Na een sterk middenspel en eenhandige doorbraak moest Gerbrand Hessing de vlag strijken. Johan Krajenbrink stond heel goed met zelfs een schijf voordeel in het eindspel. Op onverklaarbare wijze gaf hij de partij uit handen.

Alexander Baljakin trok het voordeel weer naar de Huissense kant.  Na een taaie partij tegen Yuen Wong perste hij er een van zijn sluwe eindspelen uit.  Jos Stokkel had het moeilijk tegen Gil Salomé. Hij wrong zich onder de druk uit en bereikte de veilige haven. Gert van Aalten gaf de Huissense overwinning meer glans in een positioneel  sterke partij die resulteerde in een overmachtseindspel. Joost Hendriksen remiseerde tegen Casper Remeijer na een rustige partij met slechts een licht voordelige stand.