DV VBI 2 hard onderuit tegen kampioenskandidaat

In de vijfde ronde van de nationale hoofdklasse is het tweede team van DV VBI hard met 15-5 onderuit gegaan tegen WSDV Wageningen. Dat het een zware zaterdag zou gaan worden was vooraf duidelijk. Maar liefst drie invallers waren nodig om de verschillende absenties aan te vullen. Opvallende naam daarbij was Henny van Aalten, die al geruime tijd niet in officiële wedstrijden achter het bord had gezeten. Zijn invalbeurt was niet onverdienstelijk, een  remise, zij het nipt, tegen Monteba.

Wageningen had zich verstrekt met Groenendijk en Keurentjes, beide spelers kwamen vorig seizoen nog uit voor DV VBI 1. Dit bleek een goede zet van Wageningen, want beiden wonnen hun partij. Groenendijk won van Remco Vredenberg, die met 2 punten uit vijf niet op gang lijkt te komen. Ook Keurentjes verzilverde zijn punten door gebruik te maken van een verassende truc tegen invaller Leen de Rooij.

De andere invaller Jan Linssen, tevens het oudste lid van Huissen, vergaloppeerde zich in de 48e zet, waardoor hij achter de feiten aan ging lopen in plaats van winstkansen te creëren. Hij moest uiteindelijk berusten in het verlies tegen Ester van Muijen.
Fred de Koning was blij met zijn qua rating net zo sterke tegenstander Fred Ivens. Beide spelers hebben hun roots in het Westland en kennen elkaar door en door. Toch ging de Huissense Fred iets te hard van stapel in zijn aanvalsplan, waardoor hij een schijf en uiteindelijk de partij verloor.

Theo Berends, vorig jaar nog puntenkanon, is geheel uit zijn doen en verloor al snel een schijf. Zijn compensatie verdween als sneeuw voor de zon, waarna hij alweer zijn tweede nederlaag van dit seizoen moest incasseren.
Zijn broer Geert Berends kon mede door de ruildrift van zijn tegenstander Sanders geen poging ondernemen om meer te halen dan een punt. Topscoorder Rob Schrooten kon zijn favoriete klassieke stand opbouwen en haalde probleemloos remise tegen de talentvolle Kromhout.

Het leek allemaal nog erger te worden. Willem Hoek had zich verrekend en liet een combinatie toe die voor dammeester Sterrenburg normaliter tot winst zou leiden. Willem Hoek toverde echter een nog een paar trucs te voorschijn en haalde nog knap remise. Ook Emiel Leijser kwam onder zware druk, maar haalde door een positionele misser van zijn tegenstandster Heike Verheul, inmiddels vast genesteld in de top van de Nederlandse dames,  uiteindelijk nog een voordelige remise.

De eindstand kwam daarmee op 15-5. De Huissense reserves blijven hiermee op de 11e plaats staan. De volgende wedstrijd is tegen de nummer 10 van de competitie. Inmiddels lijkt iedereen zich er terdege van bewust, dat er dan eindelijk punten gehaald moeten gaan worden om klassebehoud nog binnen bereik te houden.