Damvereniging VBI brengt de spanning terug in de nationale competitie

Met drie punten voorsprong op de naaste belagers leek Mo &Z Volendam rechtstreeks op de nationale damtitel af te stevenen. Damvereniging VBI zette echter met een 11-9 overwinning de palingboeren weer met twee benen op de grond.

Nog steeds hebben de Volendammers het lot in eigen hand, maar een kleine misstap in de volgende ronde tegen Twente breekt alles weer open. De nationale damcompetitie krijgt dus weer een spannend slot, met een kansje voor Damvereniging VBI op prolongatie van de nationale titel. De Huissenaren moeten dan de laatste twee wedstrijden winnen, waaronder de zware match in de laatste ronde tegen Hijken, de huidige nummer vier van de ranglijst.

Geert Berends begon met een goede remise in een licht nadelige stand. Gérard Jansen zorgde voor de enige beslissing door van meet af aan sterke druk uit te oefenen op zijn tegenstander. De remises van Guntis Valneris en Johan Krajenbrink kwamen op regelmatige wijze tot stand. Alexander Baljakin had te weinig voordeel om de winst te pakken. Bij Joost Hendriksen en Pim Meurs werd het evenwicht niet verbroken. Fred de Koning stond onder zware druk, maar toen zijn tegenstander in razende tijdnood in een zetje liep was alle gevaar geweken. Peter Hoogteijling had licht voordeel, maar net niet genoeg voor de winst. Alles hing toen af van Geert van Aalten die zwaar in het nadeel stond. Hij gaf geen krimp en vocht zich naar remise en daarmee naar een luid bejubelde overwinning voor het team.