Damvereniging VBI deelt tegen Culemborg de eerste klap uit

door Joop Hendriksen

De nationale damcompetitie is weer gestart. In de ereklasse worden er evenals vorig jaar  vijf  teams als de grote kanshebbers beschouwd. Behalve Damvereniging  VBI zijn dit Hijken DTC, DeZ Culemborg, Apeldoorn en Mo&Z Volendam. De Huissenaren  begonnen uitstekend met een 13-7 overwinning tegen Culemborg.  Meteen sloeg de vlam al in de pan doordat Apeldoorn verlies moest incasseren tegen het bescheiden maar niet te onderschatten Damlust uit Gouda. Hijken en Volendam wonnen hun wedstrijden.

Voor damvereniging VBI beet de op het oude nest teruggekeerde Maarten Linssen het spits af met een gelijkwaardige remise tegen een hoger geklasseerde tegenstander. Jos Stokkel volgde ook met een gelijkwaardige remise. Pepijn van den Brink ontfutselde Internationaal  Grootmeester Jeroen van den Akker een punt en vervolgens hield Johan Krajenbrink  ex- DVVBI speler Pim Meurs in evenwicht.

De van PSV Eindhoven overgekomen Yuriy Lagoda deelde na licht voordeel  de punten. Geert van Aalten kwam na een taxatiefout in het nauw maar wist met kunst en vliegwerk de veilige haven te bereiken. Toen volgden er drie overwinningen op rij. Gérard Jansen maakte zijn zwakke tegenstander af,  Joost Hendriksen schotelde de veel hoger geklasseerde Sven Winkel  een tactische partij voor die onvoldoende gepareerd werd en Guntis Valneris draaide zijn tegenstander steeds verder de duimschroeven aan. Alexander Baljakin kon tenslotte zijn voordeel niet in winst omzetten en moest berusten in remise.  Maar toen was de buit al lang binnen.

De volgende wedstrijd van Damvereniging VBI gaat tegen huidig landskampioen Hijken DTC.