Derde team krijgt te weinig

door Leen de Rooij

Het krachtsverschil in de wedstrijd De Kroonschijf – Damvereniging VBI 3 was minder groot dan de uitslag doet vermoeden (14-6). De drie debuterende jonge jongens uit Eindhoven speelden heel aardig. Yaroslav Gilevych kwam al spoedig een schijf achter, maar verdedigde zich nog taai. Lev Gilevych kwam later op achterstand, maar hij was in het eindspel nog dicht bij de remise. Jan Kornilov stond de hele partij iets beter, kwam later moeilijker te staan, maar wist in een lastig eindspel toch nog de weg naar remise te vinden. Het zit er dik in dat ze een volgende keer meer punten halen.

Henk Kemperman heeft waarschijnlijk de winst gemist. In een dun standje nam hij een ruil die snel remise opleverde. Als hij voor een andere ruil had gekozen had er waarschijnlijk meer ingezeten. Lotte Aleven kwam na een ingewikkelde opening twee stukken achter. De meeste tegenslag had Jo ten Westeneind. Hij kwam heel erg goed uit de opening en leek winnend voordeel te hebben. Langzamerhand ontworstelde de tegenstander zich aan de druk. In het late middenspel verloor Jo ineens geruisloos.
Theo Willemsen stond de hele partij onder zware druk, maar in tijdnood had hij door een offer gemakkelijk remise kunnen maken. Gerard Boogaars schoof vrij gemakkelijk naar remise, in een partij waarvan het bloed niet sneller ging stromen. Leen de Rooij boekte een mooie positionele overwinning. Leen was bijna helemaal tevreden; hij gaf zijn tegenstander één keer de gelegenheid te ontsnappen. Dat zag die gelukkig niet: hij miste de clou. Jan Bouwmeister kon een klein voordeeltje in het late middenspel niet in winst omzetten. Remise was het resultaat.
Al met al qua uitslag een wat teleurstellend resultaat, maar het hier en daar vertoonde spel doet vermoeden dat er dit seizoen ook wel wedstrijdpunten gescoord zullen worden.