Damvereniging VBI haalt uit tegen landskampioen Hijken

door Joop Hendriksen

De tweede ronde van de nationale competitie pakte opnieuw grandioos uit voor Damvereniging VBI. Na in de vorige ronde het sterke Denk en Zet te hebben verslagen werd nu de regerende landskampioen Hijken volledig het bos ingestuurd. Net als tegen Culemborg werd het een 13-7 overwinning. Daarmee nestelen de Huissenaren zich aan de top van de ranglijst.
Lees ook het verslag van Bert Dollekamp in het Dagblad van het Noorden

Damvereniging VBI heeft zich een zeer sterk uitgangspunt gecreëerd voor de rest van de competitie. Maar evenals in het bankwezen geldt: resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. De volgende twee rondes wachten opnieuw zeer sterke tegenstanders: Van Stigt Thans en Apeldoorn. Dus opnieuw moeten alle zeilen worden bijgezet.

Gérard Jansen zette het eerste resultaat neer in een technisch hoogstaande partij. Dat is ook een kolfje naar de hand van zijn tegenstander, oud-nationaal kampioen Martin Dolfing. Het evenwicht werd nooit verbroken en remise was het logisch resultaat.
Nieuwkomer in de Huissense garde Yuriy Lagoda moest zich coryfee Roel Boomstra van het lijf zien te houden. Dat lukte hem bijzonder goed, want  de flinke druk van zijn tegenstander  wist Yuriy  uitstekend te pareren. De slotstand was een gelijkwaardige remise.

De volgende uitslag bracht het eerste voordeel voor Huissense formatie. Guntis Valneris kon Wiebe van der Wijk steeds meer onder druk zeten waardoor die uiteindelijk bezweek.
Pepijn van den Brink treft in de nationale competitie vooral tegenstanders met een aanzienlijk hogere rating. Opnieuw liet hij zich niet van de wijs brengen. Nadat Pepijn wat minder uit de opening kwam herstelde hij zich goed en uiteindelijk leidde dat tot gelijkwaardige remise tegen Jan Ekke de Vries.

Maarten Linssen, na ruim 20 jaar op zijn thuishonk teruggekeerd, deed goede zaken tegen Auke Scholma. Na een heel mooie klassieke partij met slechts lichte druk van de oud-nationaal kampioen werden de vaandels gestreken.
Johan Krajenbrink probeerde een aanval tegen Wouter Sipma. Die wist dat goed te omzeilen en uiteindelijk werd na weinig krachtsverschil de vrede getekend.
Alexander Baljakin trakteerde Hans Jansen op een prachtige aanval. Het leek uit te draaien op winst voor Alexander, maar op onnavolgbare wijze wist zijn tegenstander de remise te pakken.

De tweede winstpartij kwam van Geert van Aalten. Langzamerhand nam de verdediging van Jacob Okken in kracht af. Hij kwam steeds minder te staan en kwam in een verlopen eindspel  terecht. Gezien de nog lopende partijen hadden de Huissenaren de overwinning toen eigenlijk al in de zak.
Bij Jos Stokkel  gebeurde er in de partij tegen remisekoning  Alexej Domchev eigenlijk weinig en dat liep logischerwijs uit naar remise.
Joost Hendriksen gaf de Huissense overwinning nog meer glans. Michiel Kroesbergen bleef met een overbelaste lange vleugel zitten en Joost profiteerde met een vlotte overwinning.