Valse start bijna nog goedgemaakt

door Leen de Rooij

De start van het derde team tegen Lent 2 deed het ergste vrezen. De Huissenaren kwamen al snel op een 6-0 achterstand. De Huissense spelers verloren met het kleinst mogelijke verschil, maar er had misschien wel meer in gezeten. Als de jeugdige spelers zich op deze manier blijven ontwikkelen, dan kan er binnenkort geoogst gaan worden.

In een stand waarin hij licht onder druk stond, maakte Jan Bouwmeister een enorme blunder. Hij gaf op voordat de vijf om twee combinatie kon worden uitgevoerd. Yarislav Gilevych maakte in het middenspel ook een grote fout, maar hij kreeg een herkansing. In een remisestand van drie tegen drie stukken maakte hij de beslissende fout.

Jos Lamers liet zich verrassen door een slagkeus. Zijn tegenstander had een ambitieuze Ghestemdoorstoot geplaatst en die moed werd beloond. Jos verloor een stuk en later de partij. Het eerste teken van herstel kwam van Lev Gilevych. In een partij waarin de kansen een paar keer wisselden, wist hij in het eindspel de winst binnen te halen. Jan Kornilov deed het minstens even goed. Hij had gedurende de hele partij voordeel, maar wist dat in het eindspel net niet te verzilveren.

In de strak klassieke partij van Lotte Aleven werd het evenwicht niet verbroken. Remise was het logische resultaat. Leen de Rooij werd na een spannende opening verrast door een zeven zetten diepe damcombinatie. De prachtige slagzet was erg duur en bezorgde de Lentse speler alleen maar last. Toen de dam met gelijk spel van het bord verdwenen was, stond de Huissense speler wel steeds beter, maar het was niet genoeg om tot winst te komen.

Gerard Boogaars behandelde de opening heel voortvarend. Zijn agressieve opzet verzandde echter in een gelijkwaardige positie die niet meer dan remise opleverde. Theo Willemsen zat de hele partij aan de goede kant van het bord. Geduldig wist hij zijn voordeel uit te bouwen en in winst om te zetten. Jacob Reiffers speelde een goede partij tegen een sterke tegenstander. Het was niet steeds duidelijk wie er voordeel had, maar er werd in een gelijkwaardige stand tot remise besloten.