Damvereniging VBI haalt volle winst binnen tegen SNA

door Joop Hendriksen

Damvereniging VBI leek enigszins gehandicapt doordat Alexander Baljakin en Guntis Valneris deelnamen aan het prestigieuze World Mind Games in Beijing, China. Aan de borden bleek daar weinig van te merken tegen de lage middenmoter SNA Heerhugowaard. Met een 14-6 overwinning togen de Huissenaren huiswaarts.

De eerste winst kwam echter op het conto van de Noord-Hollanders. Pepijn van den Brink bezweek onder druk van Ivo de Jong.  Invaller Geert Berends deed het prima in een positioneel strakke partij met remise na een licht betere stand tegen Erik van Kampen. Gérard Jansen trok de stand in evenwicht door winst na druk op Stan Brink en doorbraak naar dam. Geert van Aalten stond er al goed voor toen Steven Wijker een offer overzag en de stand voor de Huissenaren en in het voordeel omboog.

Joost Hendriksen vergrootte de voorsprong. Junior Mitchel Mensinga maakte in een wisselvallige partij de beslissende fout. Maarten Linssen liet zich het hoofd niet op hol brengen door de druk van NK deelnemer  Mike Koopmanschap en wikkelde keurig af naar remise. Johan Krajenbrink liep tot het middenspel gelijk op met Guido Verhagen. Eén foutje bleek fataal en Johan kon zijn eerste winst van dit seizoen bijschrijven.

Jos Stokkel leek tegen Dave Bleeker aan het langste eind te trekken maar een stand van drie schijven  tegen één bleek net te dun.  Damvereniging VBI is altijd tevreden als invallers de remise binnenhalen. Marcel Janssen trok zich van deze ongeschreven regel niets aan en ging succesvol voor de volle winst. Een positioneel sterke partij en een finesse in het eindspel betekende het einde voor Jan Groeneweg. Yuriy Lagoda had wel een betere stand tegen Ritchie Wijnker maar de druk die hij uitoefende bleek niet voldoende.

Damvereniging VBI blijft de tweede plaats op de ranglijst bezetten doordat Apeldoorn met 14-6 Van Stigt Thans opzij zette. Veel hangt af van de volgende ronde waarin de Veluwenaren Volendam ontmoeten. Een misstap is nodig om Damvereniging VBI weer in beeld te brengen voor de titel.