Tweede team vindt de weg verder omhoog tegen Heijmans Excelsior

door Emiel Leijser

Het tweede team van Damvereniging VBI heeft in de zevende ronde van de nationale hoofdklasse opnieuw de weg naar boven gevonden. In Rosmalen was Heijmans Excelsior de hoog geklasseerde tegenstander. Beide verenigingen moesten twee spelers missen door buitenlandse verplichtingen. Huissen had hier net iets minder last van en er werd weer ouderwets gewonnen met de kleinst mogelijke overwinning: 9-11.

Het begon nog slecht toen Rob Schrooten zich door de theoretisch sterke Van Ballegooijen in een onmogelijke positie liet manoeuvreren. Fred de Koning wist tegen Kolk de stand weer gelijk te trekken, waarbij hij een schitterende partij op het bord liet zien. Invaller Leen de Rooij kon zijn gunstige positie net niet in winst omzetten, tussenstand 3-3.

Willem Hoek hield lang stand tegen de Senegalese grootmeester Macodou N’Diaye, maar het ratingverschil van 250 punten bleek te groot om te overbruggen. De achterstand werd weer geneutraliseerd door Remco Vredenberg die voor zijn mooie aanvalspartij werd beloond met beide punten. Emiel Leijser moest door allerlei dreigingen van meervoudig NK ganger Van der Kooij concessies doen aan een mooie opbouw, maar wist uiteindelijk toch een voordelige remise te noteren.

Theo Berends speelde een mooie partij, maar moest genoegen nemen met een punt tegen Balak. Ralf Veenings leek geen last te hebben van de nachtdienst die hij had gedraaid en speelde sterk tegen Slagter en wist dit ook in winst om te zetten. Door deze overwinning kwamen de Huissenaren voor het eerst op voorsprong.

De tweede invaller, Arno Arends, miste net een tempo om het beoogde punt binnen te halen. Eerder had hij een sterke voortzetting gemist die hij zelf bij latere analyse aantoonde. De tussenstand was hiermee 9-9 geworden, waarmee de druk op Dirk Joosten kwam te rusten. In het middenspel kon Dirk schijfwinst net niet rond krijgen, maar hield toch steeds enig voordeel, wat  uiteindelijk net genoeg bleek om het eindspel in winst om te zetten.

Met de 11-9 overwinning stijgt het tweede team van Damvereniging VBI naar de negende plaats, maar blijft het nog wel in de degradatie gevarenzone. Als de herstelfase op 10 januari 2015 tegen hekkensluiter Gooi & Eemland kan worden voortgezet, kan een poging worden gedaan Dordrecht voorbij te gaan en in veiliger regionen op de ranglijst te geraken.