Damvereniging VBI heeft landstitel weer in eigen hand

Dat Damvereniging VBI de wedstrijd tegen het bescheiden 020 Amstelveen zou winnen lag wel min of meer voor de hand. In de strijd om het nationale kampioenschap werden de Huissenaren een handje geholpen door Witte van Moort dat koploper Apeldoorn een punt ontfutselde. Beide coryfeeën hebben nu 15 punten uit 9  wedstrijden.

Gezien het komende programma kan dit uitlopen op een gelijke aankomst aan het einde van de competitie en een daarop volgende barrage. Dan hebben de Huissenaren een licht voordeel door het waarschijnlijk hogere saldo in bordpunten.
De Huissense hoofdmacht startte tegen 020 met winst voor Pepijn van den Brink die al in een vroeg stadium een dam en een schijf won en zijn voordeel tegen Peter van Heun uitbouwde naar winst. Gérard Jansen bevestigde zijn positie als topscorer in de Ereklasse door de onbekende Laura Ratniece op een positionele overmachtspartij te trakteren. Joost Hendriksen trof in Frank Pasman een tegenstander die met veel afruilen probeerde zich te redden. Joost wist daar wel raad mee en boekte de derde overwinning voor zijn team.

Geert van Aalten trof in mede-grootmeester Johan Bastiaannet een volwaardige tegenstander. Er volgde een spannende partij met wisselende kansen totdat uiteindelijk de vrede werd getekend. Jos Stokkel bouwde een mooie aanval op tegen het centrum van Johan Capelle die hem de winst opleverde. Alexander Baljakin ondervond aanvankelijk meer tegenstand dan verwacht van Johan Smits, maar die verloor te veel schijven in het eindspel en Alexander kon de volle winst opstrijken. Bij Maarten Linssen gebeurde in een laveerpartij niet veel tegen Ruph Bhawanibhiek. Ondanks licht nadeel hield hij zijn partij keurig op remise.

Johan Krajenbrink boekte langzamerhand steeds meer voordeel tegen Krijn ter Braake totdat er uiteindelijk van diens stelling weinig meer overbleef. Guntis Valneris trof een passieve tegenstander in Rob Geurtsen. Ondanks de nodige druk kreeg hij de winst niet rond. Yuriy Lagoda rondde af tegen ex-Hiltex sponsor Pieter Hildering. De partij liep lange tijd gelijk op totdat zijn tegenstander tegen het eind een fout maakte en Yuriy de wist voor het oprapen had.
Nadat de 17-3 overwinning een feit was kwam het bericht van het gelijkspel van Apeldoorn binnen en was er alle aanleiding voor een klein feestje.