Eerste overwinning van Damvereniging VBI 3

door Leen de Rooij

Toen aan het begin van het seizoen drie zeer jonge spelers in het derde team van VBI werden ingezet, was het duidelijk dat er sprake was van een diepte-investering, maar dat de teamprestatie niet op de eerste plaats zou komen. Dat tot nu toe alle wedstrijden werden verloren, was niet alleen daaraan te wijten. Soms was er ook sprake van domme pech. In de achtste ronde werd er eindelijk een positief resultaat geboekt.

Het team van Rivieren Dammers 2 uit Gorinchem was het slachtoffer. Henk Kemperman zette zijn team al snel op het goede spoor. Hij nam een niet al te moeilijk damcombinatie. In plaats van de dam af te nemen en met een schijf achterstand door te vechten, koos zijn tegenstander voor opgave. Yareslav Gilevych kon zijn prestatie uit de vorige ronde geen vervolg geven. Hij liep in een drie om drie naar dam.

Theo Willemsen is deze competitie in blakende vorm. Hij profiteerde van een misvatting van zijn tegenstander, die meende een schijfoffer weer terug te kunnen winnen. Theo buitte de fout onmiddellijk uit. Jan Bouwmeister gaf groot openingsvoordeel iets te gemakkelijk uit handen. Hij bereikte nu een gelijkwaardige remise. Jo ten Westeneind en zijn tegenstander maakten geen geheim van hun vredelievende bedoelingen. Zonder al te veel strijd werd de vrede op de veertigste zet getekend.

Lev Gilevich liet zich verrassen door een niet al te moeilijke Coup Royal. Met een schijf achter leek het nog even spannend te worden, maar een tweede fout maakte aan eventuele onduidelijkheid een einde. De stand was weer gelijk. Jos Lamers wilde wel graag spanningen creëren, maar zijn tegenstander werkte daar niet aan mee. Het resultaat was een vrij bloedeloze remise. Leen de Rooij zette de lange vleugel van zijn tegenstander vanaf het begin onder druk. Toen het voordeel dreigde te verzanden, zocht hij zijn heil in een dubieus schijfoffer. Zijn tegenstander kon de weg naar remise niet vinden en belandde in een uitzichtloos eindspel, waardoor de Huissense topscorer een nieuwe scalp aan zijn verzameling kon toevoegen.

Op dat moment kwam de overwinning in zicht. De beide laatste spelers hadden steeds het beste van het spel. Jacob Reiffers leek zijn lange remisereeks eindelijk te doorbreken, maar zijn voordeel sloeg net niet door. Dat de jeugdige Jan Kornilov een serieuze speler is, wordt alleen al bewezen door het feit dat hij als laatste klaar was. Hij zette zijn tegenstander bekwaam onder druk, maar had op de 38e zet voor een kansrijker plan moeten kiezen. Hij gunde zijn tegenstander, die totaal overspeeld was, weer enige speelruimte. Zes zetten later had hij nog steeds een winnend plan ter beschikking, maar opnieuw gunde hij zijn tegenstander lucht. Nu moest hij berusten in een voordelige remise, maar de 11-9 overwinning was daarmee een feit.