Damvereniging VBI incasseert tweede nederlaag

door Joop Hendriksen

Na een 8-12 nederlaag tegen lijstaanvoerder Van Stigt Thans kan Damvereniging VBI de hoop op een verlenging van het Nederlands kampioenschap wel vergeten. Met twee overwinningen en acht remises waren de Schiedammers deze keer de duidelijk betere partij.

Jos Stokkel zette de eerste uitslag neer. Tegen de geroutineerde Frits Luteijn probeerde hij wel druk uit te oefenen, maar uiteindelijk kwam er een gelijkwaardige remise op het scorebord. Geert van Aalten kwam niet goed uit de opening tegen de Let Raimonds Vipulis. Uiteindelijk kwam hij met een remise goed weg. 

Ook Maarten Linssen startte de partij niet goed. Hein Meijer kon steeds meer druk uitoefenen, maar Maarten kon tegen het einde de remisehaven bereiken. Invaller Dirk Joosten voor de zieke Gérard Jansen speelde een goede partij. Tegen Jeroen Kos haalde hij een gelijkwaardige remise. Bij Joost Hendriksen ging het mis. Nadat hij eerst een schijf moest inleveren maakte Ron Heusdens de partij in stijl uit.

Fred de Koning kwam met Casper Remeijer een gelijkwaardige remise overeen. Vervolgens ging Jasper Lemmen de boot in tegen bondscoach Rob Clerc. Met de tweede nederlaag waren de kansen voor Damvereniging VBI verkeken. Alexander Baljakin kwam tegen de jonge Jitse Slump niet verder dan een gelijkwaardige remise. Ook Guntis Valneris kon het verschil niet maken. Hij pareerde weliswaar een aanval van Anton van Berkel, maar kon ondanks verwoede pogingen de partij niet in zijn voordeel ombuigen. Johan Krajenbrink had het zwaar te verduren tegen Anatoli Gantwarg. Hij ging langs de rand van de afgrond maar de oud-wereldkampioen verzuimde het laatste duwtje te geven.