Damvereniging VBI laat winst liggen tegen Hijken DTC

door Joop Hendriksen

De wedstrijd tegen Hijken DTC is voor Damvereniging VBI al jaren hét hoogtepunt van de competitie. Dan wordt vaak beslist wie de nationale titel mee naar huis mag nemen. Deze keer pakte het ongunstig uit voor de Huissenaren.

Op twee borden lag de winst voor het grijpen en één partij werd onnodig verloren. Uiteindelijk moest Damvereniging VBI met een 11-9 nederlaag de vlag strijken. Gérard Jansen en invaller Alexander Bulatov (voor de afwezige Guntis Valneris) begonnen met gelijkwaardige remises en Johan Krajenbrink wist zich goed onder de druk van oud-wereldkampioen Roel Boomstra uit te werken.

De eerste teleurstelling kwam toen Alexander Baljakin een schijf voordeel niet wist te verzilveren. Vervolgens ging Geert van Aalten de mist in toen hij bij een gelijkwaardige stand een fout maakte en verzuimde die later te repareren. Jasper Lemmen kon de nodige druk weerstaan en maakte remise. Ook Wouter Ludwig kwam niet verder dan een puntendeling ondanks een schijf winst.

Joost Hendriksen had alle kans om de wedstrijd weer in evenwicht te brengen maar miste de beslissende zet. Jos Stokkel kwam na licht voordeel tot remise en Fred de Koning worstelde zich ten slotte onder de sterke druk van oud-wereldkampioen Harm Wiersma uit. Met negen remises en één verliespartij was het dus alles behalve een saaie wedstrijd.

Door dit verlies zakten de Huissenaren naar een vierde plaats op de ranglijst, maar het vertoonde spel geeft alle reden tot hoop voor het vervolg.