Damvereniging VBI na verlies nog een kleine kans op kampioenschap

door Joop Hendriksen

De wedstrijd van Damvereniging VBI tegen Apeldoorn verliep buitengewoon teleurstellend. De Huissenaren moesten uiteindelijk een forse 13-7 nederlaag incasseren.

De eerste nederlaag werd door Peter Hoogteijling neergezet . Na een voortdurende druk moest hij tegen vijfvoudig nationaal kampioen Kees Thijssen een doorbraak toelaten. Pim Meurs kwam wel goed uit de opening maar kon niet doordrukken: remise.  Fred de Koning kwam tot een remise waarin het beste van het spel aan zijn kant was. Rik Keurentjes verzuimde de remise te pakken tegen tienvoudig wereldkampioen Tzjizov. Dat betekende na vier wedstrijden al een 6-2 achterstand.  Joost Hendriksen stond goed, maar liet zijn tegenstander met de schrik vrijkomen. Ook Johan Krajenbrink had winstkansen die hij niet verzilverde. Gérard Jansen kwam tot een gelijkwaardige remise. Alexander Baljakin stond heel sterk toen zijn tegenstander ten koste van vier schijven naar dam liep. Het bleek niet voldoende voor de winst. Guntis Valneris kwam wel goed uit de opening maar verdeelde zijn tijd niet economisch. In de tijdnoodfase moest hij knokken voor de remise. Geert van Aalten verzuimde tenslotte een mogelijke remisevariant en moest opgeven

Met nog één wedstrijd te gaan staat Damvereniging VBI nu één punt achter op de nieuwe koploper Witte van Moort. Dat is ook de tegenstander in de laatste ronde. Slechts bij winst heeft de Huissense formatie nog een kans op de titel. Aangenomen mag worden dat Apeldoorn ook zijn laatste wedstrijd wint. Dan volgt een barrage. Ook die moeten de VBI-ers winnen om alsnog kampioen te worden.