Derde team zet goede lijn door

door Remco Vredenberg

Het derde van DVVBI behaalde in Tilburg een overwinning tegen TDV 3. De gezusters Aleven hadden een groot aandeel in de overwinning zowel Lotte als Lisa wonnen hun wedstrijd. Geert Boogaars zorgde ervoor dat de overwinning nog wat meer allure kreeg door ook te winnen. Helaas werd er ook een keer verloren. Jos Lamers moest helaas zijn meerdere erkennen. De eindstand kwam hierdoor uit op 12-8.

We hadden de smaak wat betreft de opstelling na de vorige ronde goed te pakken. Waar we de vorige keer onze spelers op alfabetische volgorde hadden gezet deden we dat nu ook alleen dan net andersom. Het gevolg hiervan was dat nu de spelers met een wat hogere rating op de hogere borden zaten. Over het algemeen zegt in onze klasse rating niet al te veel. Toch zou dit wat meer kansen bieden op winst aan de onderste borden wat in de praktijk ook het geval bleek te zijn.

Wie er als eerste uit was kan ik eerlijk gezegd niet zeggen op het moment. De KNDB-site is nog niet geüpdatet. Zelf dacht ik dat de Geert Boogaars als eerste klaar was. Hij won tegen Herman Lamberts. Ik vond het een gewaagde partij van Geert. Hij bleef lang spelen met een volle lange vleugel, maar had wel een stand waarin hij mooi zijn tegenstander van de klassieke velden kon drukken. Een gewaagde Gestemaanval zorgde voor wat paniek bij zijn tegenstander waardoor hij in een zetje tuinde, Geert een schijf voorkwam en daarna de partij won.

Henk Kemperman kon helaas net niet winnen tegen Ben Spoelder. Henk vertelde me na afloop van de partij dat die wel tevreden was alleen dat die baalde over het feit dat de vijf om twee die Henk als eindstand had niet won.

Nadat Henk klaar was wist Lisa te winnen. Ze won met een combinatie van Martijn Kool. Lisa had al een goede stand. In het klassiek had haar tegenstander een wat rare structuur. Een Haarlemmer klapte er uiteindelijk in voor de overwinning. Zus Lotte besloot om niet achter te blijven op haar zus en won ook. Een schitterde partij speelde Lotte tegen Wim van Geloven. Zeker de laatste zetten zouden uit een modelpartij over flankspel kunnen zijn. Haar tegenstander werd behoorlijk gevouwen op het eind. In een zeven op zeven kon die niets anders doen dan de hand geven.

Hierna kwamen drie remises. Jo ten Westeneind, Remco Vredenberg en Theo Willemsen konden helaas niet winnen van respectievelijk Bert de Neef, Stijn Kindt en W. Berkelmans. Alle drie de heren stonden aanzienlijk beter, maar konden op het dit niet verzilveren. Er mag gezegd worden dat dit wat teleurstellend was. Gezien de posities op deze borden stond moest er op zijn minst 1 partij  gewonnen worden. Complimenten wel voor de Tilburgers. Er werd op alle drie borden in het eindspel goed verdedigd.

Jos Lamers had een gekke partij. Jos speelde actief en probeerde een flankaanval neer te zetten. Jammer genoeg lukte dit niet. Hij moest een paar gekke zetten doen waardoor zijn tegenstander een goede omsingeling kon neerzetten. Na een verwoede poging om de achtergebleven schijven in het spel te krijgen moest hij berusten in een stand met twee schijven verlies. Een korte periode zag Jos dit aan en besloot later toch maar de hand te geven. Opgemerkt moet worden dat het ons goed doet dat Jos zijn spel wat probeert aan te passen naar wat meer flankspel.

Richard kwam helaas niet verder dan remise tegen Jo Frissen. Richard had de hele partij geen centje pijn. De opening was duidelijk voor Richard, maar vanaf het middenspel speelde Richard wat minder scherp. Ik denk dat er met een andere variant meer kans aanwezig was. Richard moest een wat gekke poot op zijn lange vleugel zetten waardoor het centrum niet meer gepakt kon worden. Nog steeds had Richard veel meer tempi maar dit resulteerde helaas niet in een overwinning. Als laatste klaar was Jacob. Jacob kon een doorbraak forceren in een klassieke stand. Helaas zorgde een black-out van Jacob voor een onnodige damafname. Gelukkig voor de Huissenaren was de overgebleven stand nog net remise wat in 12-8 als einduitslag resulteerde. Het derde van VBI staat nu met 12 punten uit tien wedstrijden bovenin de middenmoot.