Damvereniging VBI na winst op tweede plaats Ereklasse

door Joop Hendriksen

Damvereniging VBI speelde het afgelopen weekend tegen DES Lunteren. Lunteren, weliswaar een bescheiden deelnemer in de nationale Ereklasse beschikt toch over een aantal spelers van goed niveau. De Huissenaren gingen dus geconcentreerd de wedstrijd in en dat resulteerde uiteindelijk in een 15-5 overwinning.

Maarten Linssen zette het eerste resultaat neer. In een goede positionele partij leek hij sterke kansen te hebben maar Harmjan Lammers bereikte met kunst en vliegwerk de remisehaven. Yuriy Lagoda scoorde zijn eerste overwinning voor de Huissenaren. Hij had in Arwin Lammers een lastige tegenstander die hij  via en slim zetje wist te verschalken.

Pepijn van den Brink deed de voorsprong teniet. In een goede en vrijwel gewonnen stand liep hij tegen junior Stijn Overeem in een zetje dat hem de partij kostte. Gérard Jansen trok de stand weer in het voordeel. Aanvankelijk ging de partij gelijk op, maar na een fout van de Veluwse kopman Henk Klarenbeek werd die compleet weggespeeld. Onmiddellijk daarna vergrootte Geert van Aalten de voorsprong. Ronald van de Beek overzag een remisevariant en Geert profiteerde via een doorbrak naar dam.

Guntis Valneris volgde het goede voorbeeld. Na een positioneel mooie partij overklaste hij Erwin van Hierden. Joost Hendriksen speelde een wonderlijke partij. Hij had aanvankelijk een heel slechte positie, maar Aldert van Eck liet eerst door een fout de winst lopen en een tweede fout leverde Joost de overwinning op. Johan Krajenbrink had een positioneel voordelig eindspel maar dit was net niet voldoende voor de winst tegen Arjen Timmer. Iets soortgelijks gebeurde in de partij van Jos Stokkel tegen René Alderliesten. Een schijf winst bleek niet voldoende voor de overwinning. Alexander Baljakin rondde de wedstrijd in stijl af. Hij zetten Jaap van Hierden zo lang onder druk tot die uiteindelijk bezweek.

Doordat Volendam en Van Stigt Thans de punten deelden en Apeldoorn heel krap Hijken opzij zette, klom Damvereniging VBI op naar de tweede plaats in de rangschikking.