Damvereniging VBI na winst terug in de race om titelprolongatie

De nationale damcompetitie vertoont in de ereklasse dit jaar een merkwaardig verloop. Om te beginnen zijn er vijf titelkandidaten. Het speelschema deelt Damvereniging VBI zo in dat er in de eerste zes rondes tegen alle vier medekandidaten moet worden gespeeld. Apeldoorn, Hijken en buitenstaander Witte van Moort spelen hun wedstrijden tegen de overige kandidaten overwegend in de tweede competitiehelft.

Voor de Huissenaren met drie verliespunten  stond er in de zesde ronde tegen Apeldoorn alles op het spel. Het werd een bloedstollende wedstrijd. Na zes wedstrijden stonden er zes remises op het scorebord na een tegenvallende remise van Geert van Aalten en een gelukkige ontsnapping van Pepijn van den Brink.

Toen maakte Alexander Baljakin de klapper van de dag  door in een vorstelijke aanvalspartij zijn tegenstander te verslaan.  Joost Hendriksen speelde weer zijn specialiteit: remise tegen een absolute topper. Dit keer kwam 10-voudig wereldkampioen Tsjizjov niet verder. Daarmee was de wedstrijd gelopen. Rik Keurentjes maakt een gelijkwaardige remise. Johan Krajenbrink had het beste van het spel en alle kansen op winst. Met de remise was hij minder tevreden maar de overwinning voor het team was compleet: 11-9.

Damvereniging VBI heeft nu één punt achterstand op Apeldoorn en Witte van Moort en is dus volop in de race voor het landskampioenschap. De volgende wedstrijd is tegen Witte van Moort. Daarin moeten winstkansen liggen voor de Huissenaren. Vervolgens resten nog slechts de nummers 8 tot en met 11 van de competitie. Het wachten is op één kleine misstap van Apeldoorn.