Damvereniging VBI naar barrage om Nederlands kampioenschap

door Joop Hendriksen

Damvereniging VBI zette in de laatste reguliere competitiewedstrijd van dit seizoen Volendam met 13-7 opzij. Ook Apeldoorn liet geen steek vallen (13-7- tegen SNA) zodat beide teams met een totaal puntenaantal van 19 uit 11 wedstrijden de lijst aanvoeren. Een barrage om de nationale titel is dus nodig.

Daarin heeft Damvereniging VBI een zeker voordeel door het hogere aantal bordpunten (146 tegen 135) dat bij een  gelijk spel de titel aan de Huissenaren toekent. De barrage vindt plaats in ’t Koelhuis te Huissen op 7 maart a.s. om 12.00 uur. Toeschouwers zijn van harte welkom.

In de wedstrijd tegen Volendam duurde het enige tijd voordat er teken in de strijd kwam. Guntis Valneris scoorde de eerste winst tegen Sijmen Hansen die nauwelijks weerstand bood. Maarten Linssen stond tegen Biem Rhamdien stevig onder druk maar kwam met remise goed weg. Pepijn van den Brink bleek in een goede partij gelijkwaardig aan de veel hoger gekwalificeerde  Ben Provoost.

Geert van Aalten oefende sterke druk uit op Cor Westerveld, die in tijdnood  de beslissende fout maakte. Alexander Baljakin vergrootte de voorsprong van de Huissenaren door geduldig op zijn kansen te wachten tegen Ramon Sakidin. Dat leverde hem schijf- en partijwinst op. Joost Hendriksen trof in  Johan Wiering een lastige tegenstander. Hij stond wel onder druk, maar zijn remise kwam niet in gevaar.  

Jos Stokkel kwam tot een gelijkwaardige remise met Wieger Wesselink. Yuriy Lagoda kwam positioneel in de problemen tegen Thomy Mbongo en vond in het eindspel geen remisevariant. Gérard Jansen had positioneel voordeel tegen Paul Sier. Pas laat in de partij bleek dit net te kort voor een overwinning.