Klassebehoud tweede team

door Emiel Leijser

Door in de laatste ronde te winnen van Harderwijk heeft het tweede team in de eindranglijst de achtste plek veroverd. Hierdoor speelt het tiental ook volgend seizoen in de één na hoogste klasse van Nederland. Na een moeizame seizoensstart met slechts één punt uit vijf wedstrijden verliep het tweede deel van de competitie een stuk beter (acht punten uit zes).

Het tweede team was tegen de Harderwijkers compleet en ook zeer gemotiveerd. Toch ging het niet van een leien dakje. De Huissenaren kwamen twee keer op achterstand, maar wisten door veerkracht uiteindelijk met twee winstpartijen meer dan Harderwijk de winst mee naar Huissen te nemen.

De eerste achterstand ontstond doordat Dirk Joosten na een matige opening gedwongen werd een riskante flankaanval op te zetten. Deze werd door de sterke Kuijvenhoven finaal afgestraft. Topscoorder Fred de Koning trok de stand recht, doordat hij Ferwerda positioneel onder flinke druk zette. Door zijn rekenwerk kon Fred de volle winst pakken. Geert Berends, die een zeer matig seizoen heeft gedraaid, zette het team voor de tweede maal op een achterstand. Zijn korte vleugel werd door Van der Meer steeds verder verzwakt en dat bleek uiteindelijk fataal voor Geert.

Willem Hoek zorgde op fraaie wijze tegen Schaafsma voor de gelijkmaker met een afwerking die voorkwam dat zijn tegenstander twee dammen kon halen. Ralf Veenings heeft zijn draai in het team gevonden en zijn doorbraak ten koste van een schijf bleek voldoende voor de winst. Marcel Janssen haalde zijn overwinning door positioneel interessant spel. De overige vier partijen eindigden in remise, waarmee de eindstand 12-8 werd in het voordeel van de Huissense reserves.

Door een beter bordsaldo is hiermee op de eindranglijst Harderwijk ingehaald en hoeft nu geen nacompetitie te worden gespeeld.