Damvereniging VBI naar barrages om Nederlands kampioenschap

Damvereniging VBI won ook zijn laatste wedstrijd in de ereklasse. De beide medekoplopers Apeldoorn en Volendam lieten deze keer geen steek vallen, zodat dit drietal via barrages mag uitmaken wie de nationaal kampioen van 2013 zal worden.

De barrages worden gespeeld op 2, 9, en 16 maart: 2 maart Apeldoorn – Damvereniging VBI; 9 maart Mo&Z Volendam – Apeldoorn; 16 maart Damvereniging VBI – Mo&Z Volendam.

De Huissenaren startten goed tegen SNA. In Heerhugowaard zette Johan Krajenbrink zijn opponent vakkundig opzij. Jeugdtalent Jan Groenendijk overzag een lastige slagzet en moest de beide punten inleveren. Geert van Aalten kwam na een licht voordeel tot een gelijkwaardige remise. Peter Hoogteijling maakt het volgend jaar op damgebied een pas op de plaats en speelde vooralsnog zijn laatste wedstrijd in de Huissense hoofdmacht. Zijn afscheidscadeau was een mooie partij waarin hij na schijfwinst ook de beide punten vergaarde. Rik Keurentjes kon zijn voordeel niet verzilveren en kwam tot remise, maar Guntis Valneris overliep zijn tegenstander en werd daardoor tweede op de topscorerslijst. De strijd was echter nog lang niet beslecht, want de Noord-Hollanders streden tot het uiterste en Fred de Koning en Joost Hendriksen bevonden zich in zwaar weer. Nadat Fred de beide punten had ingeleverd brak Gérard Jansen de ban door een sluwe overwinning in het eindspel. Daarmee bevestigde hij tevens zijn positie als topscorer in de ereklasse met 18 punten uit 11 wedstrijden. Alexander Baljakin moest een punt aan zijn tegenstander laten. Toen Joost Hendriksen na een lang gevecht tegen oud-wereldkampioen Schwarzman een punt voor de poorten van de hel wegsleepte kreeg de stand nog een redelijk aanzien: 12-8 voor de Huissenaren.