Damvereniging VBI slaat Apeldoorn knock-out

door Fred Ivens, perschef KNDB

Verrassend begin barrage KNDB clubcompetitie

Veenendaal – De rechtse directe waarmee Damvereniging VBI in de eerste ronde van de kampioensbarrage van de KNDB clubcompetitie DC Apeldoorn knock-out sloeg zal de Veluwse titelpretendent nog lang, heel lang heugen.

Partijnotaties en -animaties

Door vier overwinningen en zes remises werd het liefst 14-6  en dat was een uitslag die ook VBI-captain Geert van Aalten ‘niet normaal’ vond. “Dit gelooft niemand. In de reguliere competitie wonnen we al verrassend met 12-8, nu was ik met een gelijkspel al diktevreden geweest. Maar ja, alles ging vandaag van een leien dakje.”

De remise waarmee Hein Meijer en Rik Keurentjes de score opende was uiteindelijk bloedeloos al constateerde Keurentjes wel na afloop dat hij het in het spannende middenspel ‘ergens niet goed had gedaan’. Een mooie opsteker voor VBI was de veegpartij van Geert van Aalten tegen routinier Cock van Leeuwen die in een volle stand helemaal plat stond. Alexander Baljakin had met een hekstelling het beste van het spel maar Raimond Vipulis liet zich niet piepelen.

Veel verrassender was het punt dat Joost Hendriksen aan Alexeï Tsjizjov ontfutselde. De titelloze Huissenaar, die onlangs ook al oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman van de winst had afgehouden, hield met een ruiltje hier en een ruiltje daar zijn verdediging gesloten en bereikte tegen de Europese titelhouder zelfs een gelijkwaardige remise. Andersom probeerde Hendrik van der Zee de schijven zo snel mogelijk in het doosje te krijgen. Gérard Jansen kreeg wel enig terreinvoordeel maar het was bij lange na niet genoeg voor succes.

De piepjonge debutant Jan Groenendijk deed – met een halve hekstelling – weer eens van zich spreken. Michiel Kloosterziel opereerde wat onzorgvuldig, verloor een schijf en kon het eindspel niet meer redden. Apeldoorn-kopman Kees Thijssen zette Johan Krajenbrink onder druk. De technisch directeur van de KNDB bleef echter met enig kunst- en vliegwerk op de been. Het was het laatste wapenfeit van de thuisclub. Want Alexander Presman was voor de tweede keer dit seizoen not amused dat hij invaller Pepijn van den Brink (voor Peter Hoogteijling) niet op de knieën kreeg. Frerik Andriessen dacht – en met hem vrijwel de hele zaal – dat hij prima stond tegen Guntis Valneris. Het Letse rekenwonder produceerde echter een zéér onverwachte zet waarna het uit was zoals Valneris na afloop met een aantal schitterende varianten onderstreepte.
Het laatste woord was aan Fred de Koning, wiens voorpost in het middenspel op de tocht stond. Het klassieke afspel was in het nadeel van Bas Messemaker die in het eindspel met te veel dreigingen te maken kreeg.

Apeldoorn móet komende zaterdag winnen bij Mo & Z Volendam om nog in de race te blijven. Een week later (16 maart) volgt in Huissen de ontknoping bij VBI-Volendam.