Damvereniging VBI naar beslissingswedstrijd om landskampioenschap

Tweede team naar promotiewedstrijd voor de ereklasse

Damvereniging VBI heeft na een 17-3 overwinning de koppositie in de nationale ereklasse veiliggesteld. Volendam –tot vorig weekeinde medekoploper- kwam niet verder dan een 10-10 gelijkspel en moest dus afhaken. Op zaterdag 8 maart speelt Damvereniging VBI de beslissingswedstrijd in en tegen Hijken DTC.

De wedstrijd tegen Micone begon met een onaangename verrassing. Micone maakte zich  belachelijk  door slechts met 7 spelers achter de borden te verschijnen. Weliswaar stond er dus meteen een 6-0 voorsprong op het scorebord en hadden Jos Stokkel, Gérard Jansen en Alexander Baljakin een makkelijke middag, maar onvrede overheerste aan alle kanten.

Jan Groenendijk kreeg al vroeg via een combinatie een schijf winst, bouwde  zijn voordeel uit en werkte goed af. Johan Krajenbrink bevestigde zijn status als topscorer in de ereklasse. Hij zette een goede klassieke winstpartij op het bord.  Rik Keurentjes overwon een aanvankelijk taai verdedigende tegenstander in de eindfase. Guntis Valneris  speelde in een strakke positionele partij  de winst binnen. Geert van Aalten trakteerde zijn tegenstander op een lokzet en haalde de beide punten binnen. Pepijn van den Brink wilde koste wat het kost winnen en bleef te lang risicovol spelen. Zoals vaker levert dat verlies op. Joost Hendriksen  stuitte op de Tilburgse kopman,  wist onder de druk uit te komen en maakte uiteindelijk  toch vrij gemakkelijk remise.  

Het tweede team won zijn laatste wedstrijd met 11-9 tegen RDC Rijnsburg. Reeds eerder hadden de Huissenaren zich verzekerd van een plaats in de nacompetitie. Op 8 maart speelt het team tegen SNA uit Heerhugowaard.  De winnaar van die wedstrijd speelt het volgend seizoen in de ereklasse.