Tweede provinciale team Damvereniging VBI kampioen

door Leen de Rooij

Toen de laatste ronde van de provinciale bondscompetitie inging, stond het zestal van VBI uit Huissen fraai bovenaan, met één gelijk spel en zes overwinningen. Toch was de strijd nog niet gestreden, want Heteren volgde met een punt achterstand. De Huissenaren moesten de strijd aanbinden tegen het laaggeklasseerde team van Malden. Het werd echter geen gemakkelijke avond voor de kampioenskandidaten.

Leen de Rooij nam zijn tegenstander in een dodelijke kettingstelling en kon al vroeg de felicitaties in ontvangst nemen. Harry Hendriksen ging volop in de aanval, maar een fraaie combinatie maakte een eind aan zijn ambities. De kansen leken volop aan de spelers van VBI, want ze hadden allemaal een betere stand. Jan Bouwmeister werd verrast door een verborgen combinatie, waarmee zijn tegenstander remise kon afdwingen. Jan Segeren had het beste van het spel, maar zijn voordeel was niet groot genoeg voor de winst. Jacob Reiffers speelde een uitstekende partij. Zijn tegenstander nam een wanhoopscombinatie. Op het beslissende moment liet Jacob echter de winst door de vingers glippen.

Zoals meestal speelde Gerard Boogaars een uitstekende positionele partij. Een gunstige kortevleugelopsluiting leek voldoende voor de winst, maar Gerard begon te twijfelen en koos een verkeerd plan. Zijn tegenstander vond in een remise-eindspel ook niet de juiste variant en opnieuw kwam Gerard overwegend te staan. De Maldense speler kon in het moeilijke eindspel de weg naar remise niet vinden en verloor uiteindelijk op de klok. De 7-5-overwinning was zwaar bevochten. Het Huissense team promoveert nu naar de hoofdklasse. Leen de Rooij werd niet alleen topscorer van zijn team, maar ook van de Gelderse eerste klasse met een score van 12 uit 7.

Als klap op de vuurpijl bleek op dezelfde avond het eerste provinciale team de titel in de hoofdklasse te hebben behaald, omdat de grootste concurrent had verloren. VBI heeft opnieuw van zich laten horen!