Damvereniging VBI overklast 020

door Joop Hendriksen

In de derde competitiewedstrijd van dit seizoen trad Damvereniging VBI aan tegen 020 Amsterdam. Het Huissense team was oppermachtig en zette een einduitslag van 15-5 neer.

Maarten Linssen speelde een rustige klassieke partij die over en weer gelijk opging. Vervolgens scoorde Guntis Valneris, onlangs nog derde in het wereldkampioenschap, de eerste winst. Geert van Aalten begon met een sterke opening en in de beslissende fase liet zijn tegenstander zich geheel buiten spel zetten. Gérard Jansen kon wel een sterke stand opbouwen, maar zijn voordeel was niet voldoende voor de winst. Ook Joost Hendriksen kwam tot remise. Hij kon zijn licht voordelige stand niet in winst omzetten.

Alexander Baljakin, vierde in het recente wereldkampioenschap, trof een tegenstander die probeerde door voortdurend af te ruilen op remise te komen. In de eindfase was het niveauverschil te groot. Daarmee waren al drie overwinningen geboekt en kon de Huissenaren weinig meer gebeuren. Jasper Lemmen voegde remise toe in een sterk opgezette partij. Vermoedelijk heeft hij ergens onderweg de winst laten liggen. Johan Krajenbrink kwam ook tot remise in een gelijk opgaande partij. In de beide laatste partijen werd de score nog fors opgevoerd. Jos Stokkel zette een aanvalspartij op die hij gaandeweg tot een steeds betere stand bracht totdat zijn tegenstander moest capituleren. Fred de Koning maakte het af. In een aanvankelijk redelijk gelijk opgaande partij kon hij in de eindfase doordrukken. Daarmee scoorde Fred zijn derde overwinning in dit seizoen en is hij nationaal topscorer.